Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 10 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

95F9EA387655C07587B82E9D2062DE66 1

            На своето извънредно заседание на 10 януари 2024 година по повод кончината на приснопаметния Сливенски митрополит Йоаникий, Светият Синод на БПЦ-БП, под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, съгласно заповед на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, на основание член 84, алинея 1 и 2 от Устава на БПЦ-БП назначава за Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който да проведе избор за нов митрополит и управлява делата на Сливенска епархия докато новоизбраният канонично митрополит встъпи в длъжност. За горното решение гласуваха: Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил.

            „Против“ гласуваха: Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум,  Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

***

            Светият Синод на БПЦ-БП определи датата за отслужването на опелото и погребението на блаженопочившия митрополит Йоаникий. На 11 януари в катедралния храм „Свети Димитър Солунски“, град Сливен, от 10:00 часа ще бъде отслужена Заупокойна архиерейска света Литургия. В 12:00 часа е началото на опелото на блаженопочившия Сливенски митрополит Йоаникий.

***

            Три дни на траур по повод кончината на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий обяви със своя заповед кметът на Сливен – Стефан Радев. Митрополитът почина на 9 януари след продължително боледуване. На 10, 11 и 12 януари знамената на сградата на Общината и всички общински сгради ще бъдат свалени наполовина. Отменят се концерти и други масови мероприятия.

***

            На 9 януари, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум посрещна в митрополитския си дом в Русе актьорът Любомир Нейков и Боян Иванов, директор на Драматичен театър „Сава Огнянов“. В сърдечна атмосфера гостите разговаряха с владиката на различни теми, с взаимни благопожелания за успех в ползотворните начинания през новата година.

***

            Националният конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух“ – 2024 е посветен на православния християнски празник Петдесетница и се провежда с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия. Организира се под ръководството на Ловчански митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел, от неговия екип при Синод на Българската православна църква. В кункураса могат да участват деца от детски градини в 3-та и 4-та група и ученици от 1-ви до 12-ти клас за всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ-БП. При желание в конкурса могат да се включат и участници, които не са български граждани или са извън диоцеза на БПЦ-БП.

            Във всеки раздел и подраздел и всяка възрастова група ще бъдат раздадени грамоти и награди за 1-во, 2-ро и 3-то място. Предвидена е и Специална награда на Светейшия Български патриарх Неофит, както и поощрителни награди. За някои от най-високите награди при възможност се предвиждат кратки обучения като форма на награждаване и други. Комисиите си запазват правото за неприсъждане на някои от наградите или за дублиране на някои награди (при особено силни участници и равностойни творби). На участниците в конкурса, които не са сред победителите, ще бъде връчен сертификат за участие само при предварителна заявка. Творбите трябва да бъдат изпратени най-късно до 15-ти март 2024 година.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил предаде личните си поздравления на Негово Блаженство Охридския и Северно-Македонски архиепископ Стефан по случай именния му ден (по стар стил).

***

            На 8 и 9 януари, Негово Високопреосвещенство митрополитът на Халкидон – Емануил бе на посещение в Полша, където се срещна с Негово Блаженство митрополит на Варшава и цяла Полша – Сава. Митрополит Емануил поздрави митрополит Сава от името на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. В братска атмосфера бяха обсъдени важни въпроси касаещи единството на Църквите.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 509

Skip to content