Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 11 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

1A9069BD64CB54D8FFABC5F0976C738C

            Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ-БП при опелото на Сливенския митрополит Йоаникий

            Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

            Досточтими отци,

            Уважаеми представители на държавната и общинската власт,

            Възлюбени в Господа братя и сестри,

            С прискърбие и душевна болка посрещнахме вестта за земната кончина на обичния ни събрат, кириарх на богохранимата Сливенска епархия и старши член на Светия Синод на светата ни Църква Високопреосвещения митрополит Йоаникий. За нас и за неговите духовни чеда, както и за цялата ни света Православна църква отшествието му от земния живот е тежка загуба. Днес оставаме със спомена за неговата благост, пословичната му любов към Бога и светата Църква и всеотдайността му в делото на Благовестието. Оставаме още и с благодарност и признателност за всичко онова, което той щедро отдаде за полза на Църква и отечество във времето на многолетното си и благоплодно служение като монах, клирик и архипастир. В тези скръбни дни молим Всеблагия Бог да му прости всяко волно и неволно прегрешение, да го приеме при Себе Си, да му въздаде за трудовете и да му дарува вечен покой.

            Колкото и голяма да е обаче болката ни, не скърбим като такива, „които нямат надежда“, защото живеем с твърда вяра във Възкресението и упованието ни е в Бога, Който е Бог милостив и човеколюбив и Който иска „всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“. Митрополит Йоаникий живееше с тази вяра и с неизменна надежда в Божиите обещания и в благия Божи промисъл за всекиго. Успяваше да вдъхновява с тях и умееше да привлича към Христа и Неговата света Църква. За всички нас той остава образец и пример за смирение, строг аскетизъм и следване на Христовия път и затова ние се надяваме и вярваме, че Христос, Когото той толкова много обичаше и Комуто беше посветил целия си живот, ще Го приеме в Своето вечно Царство на светлината и радостта.

            Ще го помним винаги като изряден архипастир, високодуховен архиерей, ревнител за единството на Църквата, за духовността и църковната просвета, вглъбен в истините на вярата богослов и преводач на безценни аскетически трудове от богатата съкровищница на светоотеческото наследство, всякога готов с радост да насърчи и подкрепи всяко добро и полезно начинание. Дълголетното му служение като архипастир в Сливенска епархия и плодовете от неговия труд го поставят редом с имената на най-големите архиереи от най-новата история на Православната ни църква – достоен приемник и продължител на делото на именити предшественици.

            „Дните на човека са като трева; като полски цвят – тъй цъфти той: понесе се над него вятърът, и няма го, и мястото му вече го не познава“. Така изповядва в древните дни Псалмопевецът, но и допълва: „А милостта на Господа е отвека и довека към ония, които Му се боят“. В живота си митрополит Йоаникий бе човек, християнин, монах и архиерей, който винаги пазеше тази спасителна боязън, който във всичките свои дела търсеше и искаше да изпълнява не своята, а Божията воля. Затова и днес имаме основанието да се надяваме и вярваме, че той ще получи и милостта на Господа, според както се уповаваше на Христа Спасителя през целия си земен живот.

            Бог да прости и упокои при Себе Си нашия скъп събрат Високопреосвещения Сливенски митрополит Йоаникий! Вечна и блажена да бъде паметта му!

***

            Българската православна църква – архиереи, свещеници, монаси и православни християни, духовни чеда и събратя изпратиха в последния му път новопреставилия се Сливенски митрополит Йоаникий. На 10-ти януари вечерта в катедралния храм „Свети Димитър Мироточиви“ бе отслужено монашеско опело от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей и свещеници от Сливен. От ранната утрин на 11-ти януари заупокоен камбанен звън, прощални песнопения и молитва отново събраха духовните чеда и събратя на блаженопочившия митрополит Йоаникий, които се помолиха за него.

            Заупокойната света Литургия и опелото на митрополит Йоаникий бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол. Той бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства: Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, Доростолски митрополит Иаков, и Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Агатополски епископ Йеротей, Главиницки епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит духовници от Сливенска епархия, протодякон Александър Нешев, протодякон Деян Коруноски и дякон Ангел Воденичаров.

            Духовници и миряни се помолиха отново за Високопреосвещения митрополит – за неговото блажено упокоение в място светло и злачно, където няма нито болка, нито скръб, нито въздишка, но живот безкраен. Песнопенията на заупокойните богослужения бяха изпълнени от духовници, под ръководството на йеромонах Юстин.

            В края на отслуженото опело Великотърновски митрополит Григорий се обърна със слово от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ-БП.

            Кметът на Сливен Стефан Радев също се обърна със слово, в което, от името на всички свои съграждани, изказа благодарност за възможността да познава и да общува с митрополит Йоаникий, като каза, че името му няма да се забрави в Сливен. Кметът на Бургас Димитър Николов също изказа своето признание към делата на митрополит Йоаникий, като каза, че за бургазлии той оставя светла диря и спомен.

            С литийно шествие до източната страна на катедралния храм бе съпроводено тялото на новопреставилия се митрополит. Там бе извършен трисагий и тялото на митрополит Йоаникий бе положено в гробното място. Със сълзи на очи и заупокойни песнопения стотиците събрали се отдадоха последна почит на един бележит духовен пастир и незабравим архиерей.

            Бог да прости митрополит Йоаникий! Вечна и блажена да бъде паметта му!

***

F790EBC0257B2182CAC499DAEF6FD0C7

            Най-известният съвременен български църковен диригент, доцент Димитър Николов Димитров, след кратко боледуване на 11 януари се престави в Господа на 81-годишна възраст в столичната болница „Света Анна“.

            Той е роден брат на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Доцент Димитров е роден на 20 януари 1943 г. в София и израства в бедно семейство. Живеят в центъра на столицата с две години по-малкия си брат Симеон. Баща им работи като огняр, а майка им – като прислужница, за което предоставят на четиричленното семейство безплатно една стая за живеене. Бащата Никола почива докато момчетата са още малки, но майката, леля Стефанка, е силно вярваща жена и тъкмо вярата я крепи и ѝ дава сили и надежда. Двете ѝ деца наследяват нейната музикалност и тя не само им дава християнско възпитание, но и ги изпраща последователно в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско. Те се учат отлично и показват голямо усърдие както в науката, така и в певческите и диригентски занимания още от ученическия чин. И двамата са диригенти на класните си хорове. След две години военна служба се записва като студент в Духовната академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1969 г. Веднага започва работа в Духовната академия, където после става преподавател по Хорово пеене. По-късно се хабилитира и като доцент продължава да преподава до 2010 г. Бил е заместник-декан на Богословския факултет и ръководител на катедра „Практическо богословие“. През 1977 г. завършва и музикална педагогика в Държавната консерватория. Още като студент той става основател и пръв диригент на вокалния квинтет, сега вокален камерен ансамбъл „Свети Йоан Кукузел – Ангелогласния“, който дирижира близо 50 години. След като започва преподавателска работа в Духовната академия, Димитър Димитров става и диригент на смесения хор на Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Свети Александър Невски“, който хор дирижира повече от 40 години, почти до последния си ден. Години наред беше главен диригент и на митрополитския хор във Враца. Беше станал лицето на българската хорова църковна музика. Участваше и председателстваше години наред журито на международните хорови фестивали за църковна музика в Бидгошч, Полша, и в Поморие, България. През 2011 г. преживява масивен инфаркт, а на следващата година почива и съпругата му, Августина. Има двама синове, Симеон (кръстен на брат му, тогава още мирянин) и Стефан, които са известни оперни певци. През 1989 г. е удостоен с ордена на БПЦ „Свети Софроний Врачански“ – Първа степен, а през 2013 г. – и с ордена „Свети свети Кирил и Методий“ – Първа степен.

            На 14 януари, в неделя, след Божествената света литургия в 12:00 часа, в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ ще бъде отслужено опелото на протопсалт доцент Димитър Димитров. Вечна и блажена да бъде паметта му!

***

            На 12 януари се навършват 40 дни от кончината на дългогодишния учител в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ Любчо Средков. Той почина на 4 декември 2023 г. Панихидата бе отслужена от 11:00 часа в храм „Света Троица“ в едноименния столичен квартал. Бог да го прости и да упокои душата му!

            Любчо Средков е роден през 1956 г. в село Комощица, Ломско. Завършва Софийската духовна семинария на гара Черепиш през 1975 г., а след отбиването на военна повинност завършва и Духовната академия „Свети Климент Охридски“ (1981 г.). В края на същата година е назначен за учител в семинарията, а след задомяването си през 1984 г. е назначен за възпитател в пансиона на Духовната академия „Свети Климент Охридски“. След връщането на академията като Богословски факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ в 1991 г. Любчо Средков е преназначен за методист, но на следващата година се връща в семинарията като учител и остава там до пенсионирането си през 2019 г. Почива в дома си на 4 декември 2023 г. на 67 годишна възраст. Вечна и блажена да бъде паметта му!

***

            На 10 януари с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, присъства на тържествен ритуал по полагане на военна клетва на новопостъпили военнослужещи в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Преосвещеният епископ Арсений отслужи молебен за новозаклелите се български воини в съслужение с иконом Марко Марков – архиерейски наместник на Карловската духовна околия. На тържествената церемония присъстваха: командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, заместник-областният управител на Пловдивска област господин Димитър Добрев, секретарят на Община Карлово господин Стефан Стефанов, представители на институции и учреждения, държавната и местна власт, военно-патриотични организации, родители и близки на младите войници. Командващ клетвата беше подполковник Христо Касалийски – командир на батальона за логистично осигуряване на бригадата. Знеполският епископ Арсений произнесе слово, в което се обърна към бригаден генерал Маргарит Михайлов и към положилите клетва военнослужещи. Той пожела на новопостъпилите воини да се вдъхновяват от примера на славните си предци от Българската армия и в сърцата им да грее същият родолюбив дух. Архиереят преподаде на воините архипастирския и светителски благослов и поздрав на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

***

            След продължително боледуване на 71-годишна възраст почина протойерей Димитър Виделов от село Попинци, Панагюрска духовна околия. Отец Димитър е роден на 12 февруари 1953 година в град Панагюрище, ръкоположен е за свещеник през 1993 година от блаженопочившия Пловдивски митрополит Арсений, същата година е назначен за енорийски свещеник и Председател на църковното настоятелство при храм „Света Богородица“ в село Попинци, където служи до последно. Опелото и погребението ще бъдат извършени в събота, на 13 януари, от 11:00 ч. в храм „Света Богородица“ в село Попинци. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

***

            В нощта на 6 срещу 7 януари, деня на големия празник Рождество Христово, (по стар стил) бе отслужена Божествена света Литургия в Патриаршеското подворие на руския патриарх в България от настоятеля протойерей Владимир Тишчук, в съслужение с духовенството на храм „Свети Пантелеймон“, протойерей Димитрий Тухчиев и дякон Александър Морозов. На причастния бе прочетено Рождественското послание на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. След Литургията беше дадена празнична трапеза.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Икона на света Матрона Московска, на която е изобразен и съветският главнокомандващ Йосиф Сталин, беше поставена в катедралния храм на Тбилиси „Света Троица“. Иконата е била поставена преди няколко месеца, но в навечерието на Рождество Христово (по стар стил) е била пренесена на по-централно място, където привлича вниманието на посетителите. Ръководителят на пресслужбата на Грузинската патриаршия протойерей Андрия Джагмаидзе потвърди в разговор с грузинското издание Грузия Нюз, че Сталин наистина е изобразен на една от иконите в катедралата, но напомни, че на иконите понякога има изображения на хора, които са поругавали или преследвали Църквата. Той даде за пример гонителят на християните Диоклетиан, който е изобразен на иконата „Свети Георги“. На 10 януари иконата е била залята със синя боя. След инцидента със заливането с боя обаче иконата е почистена и е поставена на още по-централно място в храма, а достъпът на медиите в храма е временно забранен.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 909

Skip to content