Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 12 януари 2024 г.

412748521 409066821457278 6175315647082980995 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            На 10 януари, в храм „Свети Николай Чудотворец“ в Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в България, бе отслужена заупокойна света Литургия и панихида за блаженопочиналия Сливенски митрополит Йоаникий. Упокойното богослужение оглави свещеник Серафим Желев в съслужение с дякон Александър Морозов.

***

            През ноември миналата година в сградата на Светия Синод се състоя среща между министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова с архиереи от Светия Синод. На нея министър Шалапатова запозна митрополитите с политиките на министерството и изрази желание за задълбочаване на сътрудничеството с Българската православна църква. Обсъдените теми бяха свързани със социалните грижи към деца и подрастващи, обръщането на особено внимание върху ранното детство и грижата за самотните родители и възрастните хора. След тази среща митрополитите са определили техни представители в работна група и това са деканът на Богословския факултет в Софийския Университет „Свети Климент Охридски“ доцент Ивайло Найденов и доцент Костадин Нушев като ръководител на Магистърската програма „Църковно социално дело“ към факултета. От началото на новата 2024 година към Министерството на труда и социалната политика вече е сформирана междуведомствената работна група от експерти, представители на Българската православна църква и двамата преподаватели от Богословския факултет.

            На 11 януари се проведе първата работна среща, на която бяха представени участниците и насоките за съвместна работа през следващите месеци. Работната група ще провежда срещи с експертите и представителите на Църквата, а до края на месеца се очакват писмени предложения от епархийте за техни дейности или за необходими мерки за улесняване на извършваните социални дейности от манастири и енории. Работната група ще очаква също така описание както на добрите практики, така и на и трудностите при сътрудничеството с общинските власти, социалните служби и администрацията при наемане на безработни за временна заетост от бюрата по труда, ще работи за подкрепа за кухните и трапезариите за бедни, участието в програмата „топъл обяд“ към кметствата и общините и други специфични социални дейности към храмовете.

            Следващата работна среща се планира да бъде на място при действащи църковни и социални центрове в Софийска епархия за запознаване с успешните модели и добри практики за църковна и социална дейност, за сътрудничество с партньорите и специалистите по организиране и провеждане на християнската милосърдна дейност.

***

            Видинска света митрополия представи филм за живота на свети Йосиф Исихаст. Филмът бе излъчен на 12 януари, от 18:00 часа. Свети Йосиф Исихаст бе канонизиран от Вселенската патриаршия през 2020 година, като празникът му се чества през август. Роден е през 1898 година на остров Парос в Гърция. Осиротял като дете, младият човек започва да работи в пристанището на Пирея, след което се записва в армията. След като завършил военната си служба, той се срещна в Атина с монах от килия Кариес, когото помолил да го вземе със себе си, когато се върне на Атон. Той раздал цялото си богатство на бедните и домакинството си и взел окончателното решение да отиде в Света Гора. Преставя се в Господа през 1959 година.

***

            На 12 януари 2024 година, на 85-годишна възраст, се престави в Господа свещеник Борис Махлелиев от село Раздол, Санданска духовна околия. Отец Борис завършва паралелния курс за свещеници към Духовната семинария при гара Черепиш. Неврокопският митрополит Пимен го ръкополага за дякон на в храм „Свети Мина“, село Старчево и за свещеник в храм „Свети Георги“, в град Сандански. Енорийското му служение преминава в селата Гореме, Кърпелево, Вракуповица, Добри Лаки, Колибите и Клепало, Санданска духовна околия. Опелото ще се състои на 13 януари (в събота) от 11:00 часа в храм „Възнесение Господне“, в село Раздол. Бог да го упокои в селенията на праведните! Вечна и блажена да бъде светлата му памет!

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На Света гора почти напълно изгоря древната килията „Свeти Архангел Михаил“, принадлежаща на манастира Ставроникѝта. В нея през 19 – началото на 20 век се подвизават монаси, родом от Кубан. В резултат на пожара иконите и други светини са безвъзвратно изгубени. Не много отдавна с възстановяването на килията се заема румънският монах Гимнасий, който влага значителни усилия и средства за ремонт и реставрация. По време на пожара в килията той се оказва в Румъния. Причината за пожара в момента се изяснява от полицията.

***

            На 6 януари, за празника Богоявление, йеромонах Юстин Кивилŷ, екзарх на Константинополската патриаршия в Литва, извърши първото си богослужение във Вѝлнюс. Според дадената от Вселенската патриаршия власт от този момент е завършено създаването на екзархията (представителство) на Константинополската патриаршия в Литва. Новата религиозна структура ще може да започне работа през февруари, след като получи официална регистрация от литовските власти. В най-скоро време йеромонах Юстин ще бъде ръкоположен за епископ.

***

            На 9 януари, в деня на Свети архидякон Стефан (по стар стил), Негово Високопреосвещенство Сава, митрополит Варшавски и на цяла Полша, извърши панихида над гроба на блаженопочиналия митрополит Стефан.

            На 9 януари, за 25-ти път в митрополитската катедрала „Света Мария Магдалина“ във Варшава бе изнесен Рождественски концерт и по повод честването на 100-годишнината от автокефалията на Православната църква в Полша. На концерта присъстваше и Негово Високопреосвещенство митрополит Сава. В края на концерта митрополит Сава благодари на хоровете за изпълнението и подготовката. Митрополитът пожела на участниците и публиката успехи през новата година, постоянно развитие и сили за по-нататъшна работа.

***

            Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Държавата Израел Негово Превъзходителство господин Викторов посети Руската духовна мисия в Йерусалим, където се срещна с ръководителя на мисията архимандрит Васиан (Змеев). Състоялата се среща мина в задълбочен разговор по актуални теми касаещи църквата и държавната политика. Бяха засегнати практическите аспекти за укрепването на руското духовно и културно присъствие в Светите земи. Специално внимание беше отделено на обсъждането на перспективите за възобновяване на безпрепятствените поклоннически пътувания на руски граждани в Израел.

***

            В петък, на 12 януари Негово Светейшество Йерусалимсйият и на цяла Палестина патриарх Теофил прие делегация на организацията „Църкви за мир в Близкия изток“ в присъствието на господин Оде Кавас. Патриархът им разказа пастирската, образователната, културната и църковна дейност на Патриаршията.

            Среща с Йерусалимския патриарх имаше и представителя на Московската патриаршия в Йерусалим архимандрит Васиан Змеев. Той поздрави Негово Светейшество, като пожела празнични Рождественски дни и мирна здрава и успешна нова 2024 календарна година.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 362

Skip to content