Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 13 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

419404367 1138272644162213 6204727501939990966 n

Вторият национален Рождественски конкурс, организиран от Русенската  митрополия и Сдружение „Теосис“ за художествен текст и рисунка на тема „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“, събра старателно подготвените творби на деца в различна възраст. На 12 януари 2024 година, в катедралния храм „Света Троица“ – град Русе, се проведе награждаването на отличилите се в конкурса. Като ръководител на комисията по оценяването, Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий приветства децата и техните родители от името на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и връчи наградите.

***

На 13 януари в храм „Света Троица“, град Ловеч бе отслужена Архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. След Литургията митрополитът отслужи акатист към Пресвета Богородица.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В събота на 13 януари след света Литургия в Хароу – Великобритания, бе организирано поклонение пред мощите на първия британски светец свети Албан. Групата миряни, с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний бе водена от свещеник Добромир Димитров обслужващ богослужебните нужди на българските граждани във Великобритания.

Споменаването на мъченичеството на св. Албан е едно от първите исторически свидетелства за християнството в Британия. Съгласно исторически сведения мъченик Албан е загинал по време на гоненията на християните през 302-305 г. при имп. Диоклетиан. По други данни това е станало още по-рано – по времето на имп. Септимий Север (ок. 200 г.) или имп. Деций (249-251 г.).Според разказа на св. Беда Достопочтени, Албан бил римски войник, приел християнството под влияние на свещеника Амтибал, когото укривал по време на преследванията. Затова бил осъден на смърт и обезглавен в гр. Веруламиум, по-късно приеминуван на името на мъченика – гр. Сейнт Олбанс. Поради чудесата, съпътствали мъченичеството на св. Албан, започнала почитта към него.

***

На 12 януари, Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и на цяла Африка говори ексклузивно за решението на Московската патриаршия през 2021 година за създаване на „Екзархия“ в Африка. Патриархът говори в предаване „Актуално“ за Гръцките медии.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 515

Skip to content