Продължете към съдържанието

Опелото на протопсалт доц. Димитър Димитров бе отслужено в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

IMG 4395

В неделния на ден, на 14 януари, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужено опело на протопсалт доцент Димитър Димитров, дългогодишен диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала, любим музикоучител на поколения богослови, педагог, общественик, допринесъл значително за развитието на българското църковнопесенно изкуство.

Протопсалт Димитър Димитров, роден брат на Българския патриарх Неофит, почина след кратко боледуване сутринта на 11 януари, на 80-годишна възраст. Скръбната вест бързо се разпространи не само в църковните среди, но обиколи и цялата светска, музикална общност в страната. Ведрият му характер и позитивност бяха пословични, а скромността и умението му да говори без да осъжда недостатъците на другите бяха забележителни и будеха възхищение дори и сред най-духовно немощните. С готовност и искрена ревност винаги беше подготвен за богослужение и не отказваше участие в богослужба, въпреки телесните си немощи през последните години. Вестта за неговата кончина покруси не само семейството му, но и стотиците му студенти – богослови, диригенти, певци, колеги, свещенослужители, монаси и монахини от цялата страна.

След като в сутрешните часове на деня бе отслужена заупокойна св. Литургия в памет на упокоилия се ревностен църковник, точно по обяд ковчегът с бездиханното му тяло бе внесено в патриаршеския катедралния храм. Многобройно църковно изпълнение посрещна ковчега, прекадяван от протодяконите, които години наред се учеха от него. Множеството опечалени постепенно изпълниха храма и всички, наскърбени от внезапната загуба, вместо поздрав мълвяха: „Бог да го прости“.

Чинопоследованието на опелото бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, с когото съслужиха Техни Преосвещенства Тивериополският епископ Тихон, викарий на Българския патриарх, Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Светия Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Стефан, брат на Троянската света обител, множество столични предстоятели на храмове и свещенослужители от София и страната.

В края на мертвеното последование митрополит Киприян се обърна към опечаленото събрание с думите:
„Със скръбни сърца, но и с неизменна вяра във Възкресението на Христа Спасителя, което е залог за възкресение и живот вечен и за онези, които са Христови, изпращаме в днешния ден една от най-ярките личности в живота на светата ни Православна църква – протопсалт доцент Димитър Димитров. Изпращаме го тук, в храма, на който той отдаде може би най-много от своите сили и от щедро даруваните му от Бога таланти, дирижирайки повече от четири десетилетия хора на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски“. Храмът, чиито богослужби бяха украсявани толкова дълго от Патриаршеския акапелен хор, ръководен от маестро Димитров, в днешния ден отдава последна почит на своя вдъхновен и всеотдаен диригент. На човека, който допринесе толкова много не само за богослужебния живот в този свят Божи дом, но – като музикоучител и преподавател на стотици и хиляди църковни псалти и студенти по богословие – дал своя принос и към цялата ни света Църква. Защото храмът и Църквата, това сме всички ние – духовенство и Божи народ, в единство и единомислие, споделяйки днес скръбта за скъпия на сърцата ни събрат, Божия раб Димитър, прекланяйки се пред светлия му образ, с жива надежда, че Господ Бог ще го приеме при Себе Си, в Своето вечно Царство на светлината, и ще му въздаде щедро за всички негови трудове в прослава на Неговото свято име. Житейският и творческият път на маестро Димитров ще останат завинаги образец и пример за всички нас…“

От името на присъстващите, съболезнователни слова към Негово Светейшество патриарх Неофит отправи ставрофорен иконом Кирил Попов:
„От млада възраст нашият скъп брат отдава живота си в служба на Бога, народа и църковното пеене. Известни и високо оценени са неговите благодатни трудове. Малко преди да си отиде от този свят, в първите часове на новолетието, той отново беше на своя пост в този благолепен храм, където близо половин век достойно, ревностно и високопрофесионално изпълняваше длъжността главен диригент на прославения Патриаршески хор. Днес, всички ние като духовни чада на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит изказваме на него своите най-искрени съболезнования по повод кончината на неговия прескъп роден брат Димитър. Усърдно се молим Бог да даде на Светейшия ни Български патриарх здраве и утеха в тези тежки дни на изпитание! Благодарим ти, скъпи брате Димитре, за всички твои благодатни трудове за слава Божия и за твоята голяма любов към всички нас!“

Заупокойните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при Патриаршеската катедрала, който доцент Димитров ръководеше 46 години, и направи за него множество църковни аранжименти. Да се сбогуват с достойния музикоучител, певец и диригент в храма дойдоха и певците от Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, понастоящем ръководен от Кристиан Попов. Застанали край ковчега на маестрото, облечени с най-официалните си костюми, те изпяха мертвени песнопения на този, който преди 57 години основа певческата формация и с неговите музикални умения и професионализъм я направи сред най-известните в света.

Повече от час и половина присъстващите изказваха последното си сбогом с доцент Димитър Димитров. Сред тях бяха не само роднини и приятели, но и многобройни ученици, колеги и почитатели. След кратък престой притвора на храма, с изпълнение на „Вечная памят“ ковчегът, следван от синовете на доц. Димитров – Симеон и Стефан, потегли към гробното място, приготвено в гробищния парк на кв. Малашевци.

Бог да прости протопсалт Димитър! Вечна и блажена да бъде неговата светла памет!

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 558

Skip to content