Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 15 януари 2024 г.

419792095 769077231931223 8174515340195067692 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Всенощно бдение и Архиерейска света Литургия за празника на свети Ромил Видински (Бдински) отслужиха Ловчанският митрополит Гавриил и Видинският митрополит Даниил. В богослужението в митрополитския храм „Свети Николай Чудотворец“ във Видин освен свещениците от храмовете в дунавския град участваха още йеромонах Климент от Зографския манастир и свещеник Траян Горанов, който служи във Великобритания. Митрополитският храм се огласяше от песнопенията на хор „Свети Наум Охридски“ с ръководител доктор Андрей Касабов.

***

На 14 януари в храм „Свети Архангел Михаил“ – село Копривец, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, отслужи архиерейска света Литургия.

***

Излезе от печат брой едно за 2024 година на „Църковен вестник“. С Патриаршеско благословение за началото на Новата година и отбелязването на празника Кръщение Господне в река Йордан – Йордановден – започна хрониката за 2024 година. Към нея с дълбоко прискърбие е публикувана и вестта за кончината на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий на 9 януари. В памет на митрополит Йоаникий е публикувано последното интервю на главния редактор на „Църковен вестник“ Александра Карамихалева с него по повод 80-годишнината от рождението му. Абонамента за 2024-та година продължава. Сумите за абонамент (за 1 година е 30 лв.; за 6 месеца – 15 лв..; за 3 месеца – 7,50 лв.).

***

На 14 януари бе отслужена Божествена света Литургия в Патриаршеското подворие на Московския и цяла Русия патриарх в София, оглавена от протойерей Димитрий Тухчиев в съслужение с протойерей Алексей Максименюк и дякон Александър Морозов. След Литургията беше отслужен новогодишен молебен (по стар стил – Нова Година). Бе отслужен и молебен пред мощите на свети Серафим Чудотворец.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В неделя, на 14 януари, Негово Светейшество Вселенският патриарх пристигна в Анталия където бе посрещнат от Писидийския митрополит Йов. На 15 януари, Негово Светейшество откри началото на работата на Международната научна конференция на тема „Апостол Павел в Антáлия, памет и свидетелство“, организиран от Писидийската света митрополия, която ще се проведе до 17 януари. Деянията на светите апостоли свидетелства, че апостол Павел е минал през Писидѝя и че е проповядвал в древните градове Пѐргис и Антáлия. Тази научна конференция има за цел да проучи историческото присъствие на Апостола на народите в Антáлия и да оповести паметта и свидетелството, които той е оставил там през първите векове.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 607

Skip to content