Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 16 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

JCH042901

На 13 януари, в навечерието на празниците Обрезание Господне и на свети Василий Велики (стар стил), коледари от Братството на православната младеж в Полша, водена от председателя на Централното настоятелство Габриела Новашевска, пристигна в Митрополитския дом във Варшава. Тази красива традиция, свързана с Коледа, започна с посещение на Негово Високопреосвещенство митрополита на Варшава и на цяла Полша Сава. Младежите изпяха няколко коледни песни, прославящи раждането на Божия Син.

На 14 януари, в деня на Свети Василий Велики, Негово Високопреосвещенство Сава, митрополит Варшавски и на цяла Полша, отслужи панихида над гроба на митрополит Василий.

***     

Отделът за пастирско образование към Атинската архиепископия осигури 80 лаптопа, с принтери и необходимо оборудване на клириците и служители на митрополията на Фтиóтида. Техниката беше раздадена на 15 януари в присъствието на епархийския митрополит Симеон. На компютрите е инсталиран софтуер, необходим за различните дейности по места, включително специална програма за административна връзка и работа на енориите с митрополията. Предстои с подобна техника да бъдат снабдени всички 89 гръцки митрополии, както и тези на остров Крит, Додеканезите и Патмос. Отделът за пастирско образование към архиепископията ще организира и обучение за ползването на програмите. Митрополитът на Фтиóтида Симеон благодари на Атинския архиепископ Йероним Втори, който е председател на Отдела за пастирско образование, за неговата предвидливост и системни усилия да модернизира дейността на митрополиите и енориите, за да имат те по-лесна връзка с гражданите и да могат да изпълняват мисията си в дигиталния свят, в който живее обществото. Митрополит Симеон отбеляза, че в това отношение „… нашата църква е пионер в дигитализацията, по-бърза е от другите институции на гръцкото общество, не се страхува от новото, а може да се адаптира към изискванията на времето, за да помага на хората днес“.

***     

Информационната служба на Сръбската православна църква организира еднодневна научна конференция за сръбската идентичност, сръбския език и Закона за равенството между половете, която се проведе в Националната библиотека на Сърбия на 16 януари. Конференцията започна с приветствени слова от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 616

Skip to content