Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 17 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

20240117 090810 1

На 13 януари с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи заупокойното последование на опелото над новопредставилия се протойерей Димитър Виделов в храм „Света Богородица“ в Попинци, Панагюрска духовна околия. В съслужение с епископа бяха: заедно със ставрофорен иконом Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, свещениците от околията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Негово Преосвещенство епископ Арсений се обърна към опечаленото събрание и определи кончината на енорийския свещеник като загуба на епархийската ни Църква, загуба на скъп съработник на Божията нива, изразявайки съболезнования от името на епархийския архиерей митрополит Николай. След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в светия олтар. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи към гробното място, подготвено в двора на храма, където бе положен за вечен и блажен покой. Траурен камбанен звън се разнесе и възкресният тропар „Христос възкръсна от мъртвите…“ прозвуча като утеха за скърбящите и заедно с това напомни за надеждата на всички християни – бъдещото благодатно Христово царство. Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

Отец Димитър е роден на 12 февруари 1953 година в град Панагюрище, ръкоположен е за свещеник през 1993 година от блаженопочиналия Пловдивски митрополит Арсений, същата година е назначен за енорийски свещеник и Председател на църковното настоятелство при храм „Света Богородица“ в село Попинци, където служи до последно.

***

На 14 януари, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, оглави архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив. По време на Литургията Преосвещеният епископ Арсений ръкоположи за дякон Павлин Ангелов от Пловдив. „Достоен!“ – прозвуча силно и радостно в храма. В края на богослужбата Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения митрополит Николай.

***

С благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, на 17 януари беше отслужено бдение за храмовия празник на църквата в град Харманли. Молитвените последования бяха отслужени от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит в съслужение с архимандрит Атанасий, о. Живко и о. Максим. В края на богослужението председателя на празнуващия храм приветства с Добре дошъл епископ Исаак, а той от своя страна благослови всички енориаши.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 2473

Skip to content