Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 18 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 15 януари, в деня на паметта на преподобни Серафим Саровски (по стар стил), в Патриаршеското подворие на Московския патриарх в България бе отслужена Божествена света Литургия. След отпуста на Божествената Литургия беше извършен чинът за прослава на свети Серафим Саровски.

***

На 18 януари Светата православна църква почита двама от Великите свети отци – Атанасий и Кирил Александрийски. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави архиерейска света Литургия в храм „Свети Атанасий“ в  Асеновград. На богослужението присъстваха: кметът на Асеновград доктор Христо Грудев, кметът на Куклен госпожа Мария Белчева, председателят на Общинския съвет в Асеновград господин Иван Иванов, началник-щабът на 4-ти артилерийски полк подполковник Коста Делев, ктитори на храмове, държавни и общински служители, общественици, военнослужещи и стотици миряни. Събралите се миряни с едно сърце и уста изрекоха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш…“. Знеполският епископ Арсений се обърна към верния Божий народ с архипастирско слово за свети Атанасий – стълб и крепило на истината, борец за чистотата на вярата. Накрая викарният епископ поздрави миряните с празника и по случай навършването на 190 години от освещаването на храм „Свети Атанасий“ в Асеновград, и преподаде на всички архипастирския благослов и отечески поздрав на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

***

На 18 януари, в храм „Свети Атанасий“ в село Пороище, бе отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на митрополита. Сред миряните в храма бе и кметът на селото, г-н Панайот Узунов.

20240117 104011 1

***

На 18 януари, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи архиерейската света Литургия в старинния храм на град Харманли посветен на свети Атанасий Александрийски, в съслужение с Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, множество свещеници и дякони. На Литургията присъстваха десетки миряни. Сред гостите бяха госпожа Мария Киркова, кмет на Община Харманли, госпожа Димулска, общински служители и кметове.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 14 януари от 19:00 ч. в Атина се състоя юбилеен концерт в чест на 50-годишнината от епископската хиротония на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

***

На 18 януари, в навечерието на празника Богоявление (по стар стил) Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи всенощно бдение в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. На 19-ти януари патриарх Кирил оглави патриаршеската света Литургия в катедралния храм и Великия водосвет.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 616

Skip to content