Продължете към съдържанието

С архиерейска Литургия и литийно шествие бе отбелязан празникът на св. патриарх Евтимий

P1200424 2

На 20 януари Православната църква чества паметта на последния патриарх на Втората българска държава – св. Евтимий Търновски, от чиято кончина тази година се навършват 620 години. Това е и първото отбелязване на празника на светеца след тържественото прославление на неговите мощи и посрещането им в София миналата година.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит днес по този повод бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици“, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Валентин Кантарджиев, протойерей Станко Дидов, протойерей Стоян Димитров, свещеник Димитър Събев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Тодор Стоянов и дякон Христо Асенов.

За църковните песнопения на светата литургия се погрижи храмовият смесен хор.

Голямо множество християни съучастваха молитвено на празничното богослужение, а някои от тях пристъпиха и приеха Тялото и Кръвта Христови.

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна с проповед към събралите се столичани и гости, в която говори за възвишения пример и духовните подвизи на последния предстоятел на Българската църква преди османското робство. Владиката поздрави за днешния празник духовенството, певците и боголюбивия народ, като призова: „Нека заветните думи на св. патриарх Евтимий винаги будят в нашето сърце горяща любов към Светата Троица“.

В края на службата бе изпято многолетствие за Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, за епископ Поликарп, за благочестивия наш народ и за архимандрит Евтимий, който отбелязва имен ден. От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави архимандрит Евтимий с именния му ден и подари икона с образа на св. Евтимий, патриарх Търновски.

След литургията духовенство и народ се отправиха на традиционното литийно шествие по ул. „Граф Игнатиев“ до паметника на св. патриарх Евтимий. Там бе отслужен молебен за българския народ, а мнозина признателни християни се поклониха и поставиха цветя пред образа на светеца. Към шествието се присъединиха възпитаници на Софийската духовна семинария, водени от заместник-ректора архимандрит Мелетий.

След литията, в храма архимандрит Евтимий раздаде нафората, на когото народът честити имения ден.

Паметникът на св. Евтимий в центъра на столицата е изработен от скулптора проф. Марко Марков и е поставен през 1939 г. През 90-те години в София е сформирано Православното християнско младежко движение „Св. Патриарх Евтимий Търновски“, в което участват главно студенти богослови. По тяхна инициатива се въвежда традицията на 20 януари, след св. Литургия, от храм „Св. Седмочисленици“ да се извършва литийно шествие до паметника на светителя.

Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1474

Skip to content