Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 20 януари 2024 г.

53476126855 b4c8c8b838 o

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 20 януари Българската православна църква чества паметта на свети Евтимий Търновски, последният патриарх на Второто Българско царство. По случай празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Съборна архиерейска света Литургия в Бачковския манастир „Успение Богородично“ – място на упокой на светеца, където се съхраняват мощите на светия български патриарх. В съслужение с митрополит Николай бяха: Високопреосвещените митрополити Старозагорският Киприан и Доростолският Иаков, Преосвещените епископи: Величкият епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската света обител, Арсений Знеполски и Висарион Смолянски – викарии на Пловдивския митрополит, Велбъждският епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит. Литургичните песнопения изпълниха хор „Софийски псалти“ с диригент доцент доктор Любомир Игнатов на дясната певница и митрополитският хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев – на лявата. На богослужението присъстваха множество държавни и общински служители, общественици, военнослужещи и миряни. В ранни зори стотици православни християни дойдоха да се помолят пред мощите на светия патриарх Евтимий Търновски, да попросят от него застъпничество и утеха. Събралите се миряни с едно сърце и уста изрекоха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш…“, със смирение и любов отправяха молитви към Всеподателя. Много от тях се причастиха с Тялото и Кръвта Христови на празника. Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към всички със слово за служението и подвига на светия патриарх Евтимий – дивен Божи угодник и небесен застъпник за целия български народ пред Светата и Животворяща Троица. След богослужбата бе отслужен молебен за здравето на Светейшия български патриарх Неофит, на който всички архиереи, свещеници и миряни с едно сърце и уста горещо се помолиха за скорошното му оздравяване. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

Великотърновският университет почете Деня на свети Евтимий, патриарх Търновски – духовник, книжовник и православен светец, последен предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа, водач на българския народ и негов застъпник пред Бога. В университетския храм, носещ името на светеца, отец Марин Маджаров отслужи света Литургия по случай празника. На Литургията присъстваха заместник-ректорът по научноизследователската и художественотворческата дейност на университета професор доктор Николай Кънев, деканът на Православния богословски факултет професор доктор Магдалена Легкоступ, студенти, преподаватели, служители, църковното настоятелство и граждани от Велико Търново, предадоха от Ректората. След края на службата беше поднесен венец на признателност на паметника на свети Евтимий, патриарх Търновски от името на академичната общност на Великотърновския университет.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 17 януари, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи архиерейска света Литургия по повод имения си ден в столицата на Германия – Берлин, в храм „Свети цар Борис-Михаил“. По време на Литургията митрополит Антоний ръкоположи нов презвитер за Западно- и Средноевропейската епархия.

***

На 18 януари, в зала „Белгравия“ на хотел „Лейнсбъро“, един от най-престижните хотели в Лондон, се състоя благотворителна вечеря в подкрепа на строежа на новата църква „Свети Йоан Рилски“, която ще бъде изградена на метри от Роял Алберт хол в Лондон. Вечерята беше организирана от видни представители на българската общност в Обединеното кралство, под благословията и омофора на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, под егидата на Негово Превъзходителство посланик Марин Райков и с подкрепата на княз Кирил Преславски. Вечерта беше озарена от изпълнения на млади музиканти и на световноизвестната цигуларка Мила Георгиева, която изпълни произведението „Пирин“ от композиторката Добринка Табакова, композитор на оркестъра на ББС. Изпълението на Мила беше на цигулка Страдивариус. По време на вечерята беше излъчено видео обръщение към гостите от Ивайло Кунев, който им напомни за именитите и щедри индустриалци от българската история, като Пенчо Семов, Ненчо Палавеев, Мито Орозов, Пимен Зографски, както и царица Йоана, с призив гостите на вечерята, по примера на техните предци, да подкрепят строежа на новия храм, новия дом за всички българи в сърцето на Лондон. Призивът беше последван от презентация от архитекта на проекта, Карло Буги, който разказа за предизвикателствата и иновативното архитектурно решение на новия православен храм, който ще бъде център на българската общност в английската столица и ще бъде обгрижван от протойерей доктор Добромир Димитров. Гостите на вечерята събраха с общи усилия над 140 хиляди паунда за вътрешната украса на новия храм, като набирането на средствата продължава.

***

Българската православна църква вече има собствен храм в Щутгарт – „Свети свети Кирил и Методий“. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монсеньор Кристиан Хермес от Диоцеза на Ротенбург – Щутгарт на Католическата Църква подписаха договор за покупко-продажба на храм „Свети Бонифаций“, намиращ се в град Щутгарт. Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения между Западно- и Средноверопейска епархия и Католическата Църква, храмът беше предложен за закупуване на митрополията в Берлин за сумата от 642 054 евро. Цената е в пъти занижена от средните за района, тъй като Западно- и Средноевропейска епархия е гарант за продължаване на съществуването на храма като такъв. Имотът е на площ от 1265 квадратни метра, която включва храм, прицърковна къща и зала. Закупуването на храма се осъществява изцяло със средства от държавния бюджет на Република България чрез Дирекция Вероизповедания. Храм Свети Бонифаций, собственост до сега на Католическата Църква, се ползва под наем от БПЦО „Свети свети Кирил и Методий“ град Щутгарт през последните 6 години. Църковната община през 2022 година отбеляза своето 40 годишно съществуване. От 2014 година енорийски свещеник е Негово Всеблагоговейнство протойерей Сергий Ненов. Храмът е построен през 1934 година и има изключителна историческа стойност за Католическата Църква, тъй като той е единственият построен храм по време на Нацизма, когато Църквата е била гонена и са разрушавани храмове. Храмът се намира в централната и една от най-стари части на града. Транспортните връзки са отлични, както с кола, така и с обществен транспорт. Българите в град Щутгарт и региона наброяват около десет хиляди, а в цялата провинция Баден-Вюртемберг са над 40 000 души.

***

На празника на Свети Йоан Кръстител (по стар стил), Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий отслужи патриаршеска света Литургия в катедралния храм „Свети Архангел Михаил“ в Белград.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 361

Skip to content