Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 21 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 20 януари Българската православна църква чества паметта на свети Евтимий Търновски, последният патриарх на Второто Българско царство. По случай празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Съборна архиерейска света Литургия в Бачковския манастир „Успение Богородично“ – място на упокой на светеца, където се съхраняват мощите на светия български патриарх. В съслужение с митрополит Николай бяха: Високопреосвещените митрополити Старозагорският Киприан и Доростолският Иаков, Преосвещените епископи: Величкият епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковска свети обители, Арсений Знеполски и Висарион Смолянски – викарии на Пловдивския митрополит, Велбъждският епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит. Литургичните песнопения изпълниха хор „Софийски псалти“ с диригент доцент доктор Любомир Игнатов на дясната певница и митрополитският хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев – на лявата. На богослужението присъстваха множество държавни и общински служители, общественици, военнослужещи и миряни. В ранни зори стотици православни християни дойдоха да се помолят пред мощите на светия патриарх Евтимий Търновски, да попросят от него застъпничество и утеха. Събралите се миряни с едно сърце и уста изрекоха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш…“, със смирение и любов отправяха молитви към Всеподателя. Много от тях се причастиха с Тялото и Кръвта Христови на празника. Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към всички със слово за служението и подвига на светия патриарх Евтимий – дивен Божи угодник и небесен застъпник за целия български народ пред Светата и Животворяща Троица. След богослужбата бе отслужен молебен за здравето на Светейшия български патриарх Неофит, на който всички архиереи, свещеници и миряни с едно сърце и уста горещо се помолиха за скорошното му оздравяване. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

Великотърновският университет почете Деня на свети Евтимий, патриарх Търновски – духовник, книжовник и православен светец, последен предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа, водач на българския народ и негов застъпник пред Бога. В университетския храм, носещ името на светеца, отец Марин Маджаров отслужи света Литургия по случай празника. На Литургията присъстваха заместник-ректорът по научноизследователската и художественотворческата дейност на университета професор доктор Николай Кънев, деканът на Православния богословски факултет професор доктор Магдалена Легкоступ, студенти, преподаватели, служители, църковното настоятелство и граждани от Велико Търново, предадоха от Ректората. След края на службата беше поднесен венец на признателност на паметника на свети Евтимий, патриарх Търновски от името на академичната общност на Великотърновския университет.

***

Слово на Великотърновски митрополит Григорий по случай именния ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Досточтими отци,

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Денят, в който честваме паметта на преподобни Максим Изповедник и Христовия мъченик Неофит, заема специално място в празничния календар на светата ни Църква. Особената важност на този празник у нас се определя от обстоятелството, че десетилетия наред днешният светъл ден се отбелязва от Православната ни църква и като имен ден на Българския патриарх: на блаженопочившия наш патриарх Максим, който в монашество беше приел името и небесното застъпничество на великия Изповедник на православната вяра – преподобния Максим, а след него – на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Така двадесет и първият ден на януари е за всички нас двоен празник: ден за прослава на двама от най-дивните Божи угодници и едновременно с това за молитвени благопожелания към този, който предстои пред Бога за всички нас, измолвайки от Небесата благодат и мир за светата ни Църква и цялото ни отечество. Такова е, в най-дълбоката си същност, служението на църковните предстоятели, и ние чувстваме и виждаме тяхната отеческа грижа за повереното им от Бога паство. Такъв е и Светейшият наш патриарх и Софийски митрополит Неофит, който и днес отбелязва празника на своя небесен покровител – светия мъченик Неофит, изпросвайки неговото ходатайство пред Всеподателя не само за себе си, но и за цялата наша света Православна църква и лично за всекиго от нас. Ето защо и нашият отговор на тази отеческа грижа на Светейшия ни патриарх може да бъде единствено да му отвръщаме със същата любов, с която и той ни обгръща в молитвите си и в цялото свое служение като наш първосветител.

Днес Негово Светейшество преминава през изпитанието на болестта – изпитание, което той понася със смирение и благодарност към Бога, с висок дух и със съзнанието, че всяко трудност, през което човекът преминава, му се дава за негово добро, за очистване на плътта, просветляване на духа и наследяване на Царството небесно. В това изпитание всички ние, клир и миряни на светата ни Църква, сме призвани да бъдем заедно с нашия патриарх, да споделим както радостта му, в деня на неговия небесен покровител, така и страданието му, и да молим Всемилостивия наш Бог да го укрепва и вдигне от болестта, за да продължи той своето патриаршеско служение сред поверения му Божи виноград. Нека в този празничен ден да усилим нашата лична и съборна молитва за Негово Светейшество, да отправим към Всеподателя Бога, чрез Неговия дивен угодник, мъченик Неофит, нашите просби и моления за здравето на Светейшия ни патриарх, защото, като християни, добре знаем силата на молитвата и че „… молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне“. И защото, отново като християни, помним апостолския призив да бъдем „радостни в надеждата; в скръбта… търпеливи, в молитвата – постоянни“. Ето защо нека днес, с едни уста и едно сърце, да се помолим още веднъж за Светейшия наш патриарх Неофит, да въздигнем молитвите си към Небесата и да изпросим от Всемилостивия Бог да го укрепи и да му дарува здраве и сили, за да продължи патриаршеското си служение в светата ни Църква, предстоейки пред Бога за всички нас. По молитвите на Всесветата Божия майка, на преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит и на всички Свои дивни угодници Господ Бог да милва и спасява всички нас! Честит и благословен празник!

Великотърновски митрополит Григорий

***

B52CB22556621B4531341A513EC88BD2.jpeg

В деня, когато светата Православна църква чества паметта на преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит, Българският патриарх Неофит отбелязва своя имен ден. По този повод в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ бе отслужена тържествена Съборна архиерейска света Литургия и молебен. Светата Литургия и молебенът бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който съслужи с Техни Високопреосвещенства Ловчанския митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Доростолския митрополит Иаков и с епископите Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковски манастири, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, свещеници от София, както и протодяконите Александър Нешев, Иван Петков, Деян Коруновски, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякони. В края на богослужението приветствие от името на Светия Синод прочете Великотърновският митрополит Григорий. Богослужението завърши с многолетствие за Българския патриарх Неофит, Светия Синод на Българска православна църква – Българска патриаршия и всички празнуващи православни християни.

***

На 21 януари Светата църква отбелязва Неделя 15-та след Неделя подир Въздвижение – на Закхея, и почита паметта на свети Максим Изповедник и свети мъченик Неофит, небесен покровител на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово Високопреподобие архимандрит Максим, който също празнува деня на своя небесен покровител, отслужи Божествена света Литургия в митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив. Молитвено съучастваха в светия олтар Преосвещените епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски – викарии на Пловдивския митрополит. По време на причастния архимандрит Максим прочете проповед за евангелското четиво, посветено на презрения митар Закхей, който се извиси над всички въпреки ниския си ръст, и за житието и духовния подвиг на свети Максим. В края на богослужението Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и поздрави архимандрит Максим с празника на неговия небесен покровител. Архиереите, свещениците и миряните с едно сърце и с едни уста изразиха с молитва към Бога своята синовна обич към Негово Светейшество патриарх Неофит и най-искрени пожелания за здраве, за духовни и телесни сили в нелекото му първосветителско служение като първойерарх на Българската православна църква. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

На 21 януари в Неделя на Закхей, бе отслужена архиерейска света Литургия в русенския храм „Свети Георги Победоносец“. Литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 18 януари, в зала „Белгравия“ на хотел „Лейнсбъро“, един от най-престижните хотели в Лондон, се състоя благотворителна вечеря в подкрепа на строежа на новата църква „Свети Йоан Рилски“, която ще бъде изградена на метри от Роял Алберт хол в Лондон. Вечерята беше организирана от видни представители на българската общност в Обединеното кралство, под благословията и омофора на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, под егидата на Негово Превъзходителство посланик Марин Райков и с подкрепата на княз Кирил Преславски. Вечерта беше озарена от изпълнения на млади музиканти и на световноизвестната цигуларка Мила Георгиева, която изпълни произведението „Пирин“ от композиторката Добринка Табакова, композитор на оркестъра на ББС. Изпълението на Мила беше на цигулка Страдивариус. По време на вечерята беше излъчено видео обръщение към гостите от Ивайло Кунев, който им напомни за именитите и щедри индустриалци от българската история, като Пенчо Семов, Ненчо Палавеев, Мито Орозов, Пимен Зографски, както и царица Йоана, с призив гостите на вечерята, по примера на техните предци, да подкрепят строежа на новия храм, новия дом за всички българи в сърцето на Лондон. Призивът беше последван от презентация от архитекта на проекта, Карло Буги, който разказа за предизвикателствата и иновативното архитектурно решение на новия православен храм, който ще бъде център на българската общност в английската столица и ще бъде обгрижван от протойерей доктор Добромир Димитров. Гостите на вечерята събраха с общи усилия над 140 000 паунда за вътрешната украса на новия храм, като набирането на средствата продължава.

***

Българската православна църква вече има собствен храм в Щутгарт – „Свети свети Кирил и Методий“. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монсеньор Кристиан Хермес от Диоцеза на Ротенбург – Щутгарт на Католическата Църква подписаха договор за покупко-продажба на храм „Свети Бонифаций“, намиращ се в град Щутгарт. Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения между Западно- и Средноверопейска епархия и Католическата Църква, храмът беше предложен за закупуване на митрополията в Берлин за сумата от 642 054 евро. Цената е в пъти занижена от средните за района, тъй като Западно- и Средноевропейска епархия е гарант за продължаване на съществуването на храма като такъв. Имотът е на площ от 1265 квадратни метра, която включва храм, прицърковна къща и зала. Закупуването на храма се осъществява изцяло със средства от държавния бюджет на Република България чрез Дирекция Вероизповедания. Храм Свети Бонифаций, собственост до сега на Католическата Църква, се ползва под наем от БПЦО „Свети свети Кирил и Методий“ град Щутгарт през последните 6 години. Църковната община през 2022 година отбеляза своето 40 годишно съществуване. От 2014 година енорийски свещеник е Негово Всеблагоговейнство протойерей Сергий Ненов. Храмът е построен през 1934 година и има изключителна историческа стойност за Католическата Църква, тъй като той е единственият построен храм по време на Нацизма, когато Църквата е била гонена и са разрушавани храмове. Храмът се намира в централната и една от най-стари части на града. Транспортните връзки са отлични, както с кола, така и с обществен транспорт. Българите в град Щутгарт и региона наброяват около десет хиляди, а в цялата провинция Баден-Вюртемберг са над 40 000 души.

***

Сутринта в събота, на 20 януари, Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III, посети Патриаршията на арменците в Йерусалим, по случай Рождество Христово и Богоявление.

***

На празника на Свети Йоан Кръстител, кръсната слава на Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий, в катедралния храм „Свети Архангел Михаил“ в Белград беше отслужена патриаршеска света Литургия.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, отслужи на 21 януари, архиерейска света Литургия в храм „Свети Сава“ във Врачар по повод деня на Богоявление (по стар стил). След Литургията патриархът се срещна с деца от Ораховац, Велика Хоча, Гораждевац, Косовско Поморавие и Вуковар, в църквата „Свети Сава“ в Белград.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 348

Skip to content