Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 23 януари 2024 г.

episkop Ierotey s chicho Plamen i chicho Emo

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Във връзка със своето решение за определяне на листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор в Сливенска епархия, ​Светият Синод реши: ​Освобождава Агатополския епископ Йеротей от досегашното му послушание в Сливенска епархия, считано от 22 януари 2024 година. На основание чл. 85, ал. 3 от Устава на БПЦ – БП, определя Агатополския епископ Йеротей да пребивава в Рилската ставропигиална света обител, до деня на провеждане каноническия избор за нов Сливенски митрополит.

***

Архиерейски водосвет и първа копка бяха отслужени за начало на строителните дейности на православен храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Марино поле. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. За да се изгради храма, е била предоставена три декара общинска земя на Неврокопската света митрополия. Новоизграденият храм ще разполага с олтар, камбанария, преддверие и всичко необходимо за пълното му функциониране като християнски център. В близост до храма ще бъде изградено и място за курбани, където хората ще могат да се събират на празника на селото. Негово Високопреосвещенство пожела успешно да започне, да продължи и да завърши строителството на храма и обясни, че след като бъде направен основния изкоп, трябва отново да се съберат, за да положат основния камък на църквата, с което се дава официално начало на самия градеж на светата обител. Сред народа на събитието бяха още архиерейският наместник на петричка духовна околия иконом Павел, местни свещеници от околията, кметът на Марино Поле – Кирил Цапаревски, председателят на Общински съвет – Петрич Светла Данаилова, народният представител Костадин Стойков множество, представители на държавната власт, дарители и гости.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Във вторник, на 23 януари в манастира „Свети Дионисий Олимпийски“ в Литóхоро, близо до Олимп, бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Силиврийския митрополит Максим, от Вселенската патриаршия.

***

В неделя, на 21 януари, по повод паметта на свети Максим Изповедник в Шрусбъри – Великобритания бе отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Негово Преосвещенство епископа на Мелитинѝ – Максим. Православния храм в Шрусбъри е една от най-старите храмове запазени до днес датираща от средата на XIII век. В своята проповед епископ Максим разказа за живота и делото на свети Максим, и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Архиепископ на Тиатир и Великобритания Никита.

***

Високопреосвещеният архиепископ на Австралия – Макарий присъства в Мелбърн – Австралия на официалната вечеря, организирана в негова чест – по случай имания му ден. Присъстваха всички епископи от континента, и гости от Александрийската патриаршия, множество представители на държавната и местна власт и гости-приятели. Събитието беше развеселено от участието и представянето на гръцки традиционни танци от членовете на танцовия състав „Аристотѐлис“ на Флорентинското дружество.

***

В неделя, на 21 януари, посланикът на Гърция в Египет господин Никóлаос Папагеóргиос приветства сърдечно Негово Светейшество Александрийския и на цяла Африка Папа и Патриарх Теодор II, който бе на посещение в посолството, за да извърши архиерейски водосвет за началото на Новата 2024 година.

***

На 22 януари Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III отиде в храм „Възкресение Христово“ за да инспектира укрепителните дейности около ротондата. При посещението си патриархът даде и някои инструкции на работещите.

***

На 22 януари, в деня на паметта на свети Филип Московски, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена света литургия в патриаршеската катедрала „Успение Богородично“ в Кремъл.

***

На 20 и 21 януари ръководителят на Руската църковна мисия в Йерусалим архимандрит Васиан (Змеев) оглави отслужването на неделното всенощно бдение и Божествена света Литургия в храм „Света царица Александра“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 1320

Skip to content