Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 24 януари 2024 г.

DSC02868

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Светият Синод на Вселенската патриаршия се събра под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей на редовното си заседание, в сряда на 24 януари, за да разгледа въпросите, изброени в дневния ред. По предложение на Негово Светейшество Синодът премести митрополитът на Мексико Атинагор в овдовялата митрополия на Визиѝс. За митрополит на Мексико бе единодушно избран архимандрит Иаков Андриопулос от Атинската архиепископия.

***

Светият и Велик Синод на Вселенската патриаршия и Синода на Атинската и Гръцка Архиепископия в редовното си заседание за месец януари напомнят на християните принадлежащи на Вселенския престол и Гръцката Архиепископия, относно еднополовите бракове и съжителствотo, че не се противопоставя специално на гражданския брак на еднополовите двойки, а смята гражданския брак за неприемлив като цяло. За Христовата Православна църква християнският брак между мъж и жена е нейното положително предложение за живот. Църквата смята духовния и физическия съюз между мъжа и жената за свещен житейски избор, който заслужава благословението и божествената благодат, дадени от Господ Иисус Христос. От гледна точка на Църквата бракът не може да бъде сведен до равнището на договор, подписан пред нотариус, или съвместна декларация пред местната община.

Също така: „Всички човешки същества, въпреки своите несъвършенства и слабости, са еднакво чеда и образи на Бога. Никой не може да бъде осъден заради характеристиките и склонностите, с които се е родил. Църквата е семейство, което не отхвърля нито един човек заради неговите слабости, а го подтиква към постоянна борба за преодоляването им. От този момент нататък обаче всеки човек е свободен и, следователно, отговорен, ако изборите, действията и начинът му на живот го водят към Бога или го отдалечават от Него“ се казва в посланията на Вселенската патриаршия и Еладската Архиепископия.

***

През 2024 година се навършват 130 години от кончината на свети Теофан Затворник, който е бил клирик на Руската църковна мисия в Йерусалим през 1847-1854 години. На 23 януари, ръководителят на Руската духовна мисия в Йерусалим архимандрит Васиан взе участие в храма на Гроба Господен в отслужването на нощната Божествена света Литургия, която бе оглавена от Гераския архиепископ Теофан (от Йерусалимската патриаршия).

***

Издателството на Московската патриаршия издаде богослужебно Евангелие на английски език за използване в храмовете на Руската православна църква в чужбина. Текстовата част на Евангелието е изготвена на базата на Библията на крал Джеймс – King James Version – превод от 1611 година на Свещеното писание на английски език, традиционно използвано за богослужение в англоговорящите страни. Особеност на изданието е разбиването на текста на части с необходимите пояснения в съответствие с богослужебните Евангелия на църковнославянски език. Местоименията, отнасящи се до Лицата на Светата Троица и Богородица, са подчертани с главни букви (това не е така в чуждите издания на версията на крал Джеймс). Приложението съдържа текстовете на евангелските четения на Страстната седмица, както и 11 неделни утринни евангелски четения, график на четенията за годишния кръг, четения в дните на паметта на светиите, включително новомъчениците и изповедниците на Руската църква на XX век, както и евангелски четива „за всяка нужда“.

***

На 24 януари, в края на Божествената Литургия  в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва, в Червената зала на катедралния храм, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се срещна с делегацията на Кримската митрополия.

***

На 23 януари се проведе среща на президента на Полша с представители на Църквата и на всички религиозни сдружения в пределите на Полша, и Съвместната комисия на правителството и националните и етническите малцинства в президентския дворец. Автокефалната Полска православна църква беше представлявана от Негово Високопреосвещенство митрополита на Варшава и цяла Полша Савва. Също така присъстваха и римокатолически епископи, официални лица и гости.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 603

Skip to content