Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 25 януари 2024 г.

421539650 714023810795928 1820619499319120130 n 1920x1393 2

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Дѐрконската митрополия проведе празнична вечер с концерт, на 24 януари, посветени на 50-годишнината от епископската хиротония на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

***

На 25 януари в чест на свети Григорий Богослов, архиепископ Константинополски, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на Божествена света Литургия  в патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, оглавена от Негово Високопреподобие Великия протосингел на Вселенската патриаршия – Григорий.

***

На 24 януари, Йерусалимската патриаршия отпразнува паметта на преподобни Теодосий Велики. Богослуженията в памет на светеца бяха отслужени от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III.

***

На 24 януари, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий присъства на церемонията в Голямата зала на фондацията Коларк, която отбеляза 120-годишнината от съществуването на вестник „Политика“, най-старият вестник на Балканите. По този повод Негово Светейшество каза: „През тази календарна година отбелязваме две важни годишнини за сръбската култура, за сръбското писмено и печатно слово. Едно до друго поставям 530 години от Цетинския октóих, най-старата сръбска печатна книга, и 120-годишнината от вестник „Политика“. И двете годишнини свидетелстват за приемствеността на нашата култура, нашата духовна независимост, модерност, готовност за усвояване и прилагане на нови знания. Затова съм убеден, че и днес, както преди 530 или 120 години, трябва да приемаме и използваме съвременните постижения без комплекси и излишна двойственост и същевременно, доколкото е възможно, да съхраним съществуването на ценностите на предишни епохи“.

***

Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним II отговори на въпроса: „Какво ще прави Църквата с децата на еднополовите двойки, ако искат да бъдат кръстени?“ – „…ние обичаме и се грижим за децата повече от всичкo останалo. Църквата ще изчака тези деца да навършат възраст на пълнолетие и когато пораснат и пожелаят да бъдат кръстени, ще бъдат кръстени“.

Същия ден Негово Блаженство се срещна с Негово Високопреосвещенство Американския архиепископ Елпидофор. На срещата двамата архиереи обсъдиха въпроси касаещи единството на Църквата и други актуални въпроси.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 208

Skip to content