Продължете към съдържанието

Храмов празник в Българското национално радио

IMG 7279

На 26 януари, в параклиса „Свети Йоан Златоуст“, в двора на Българското национално радио, бяха отслужени последователно панихида и празничен водосвет. Повод за богослужбите бе предстоящият празник на св. Йоан Златоуст – един от най-големите проповедници на словото Божие, който се счита и за покровител на журналистите, тъй като са призовани да говорят истината и да търсят правдата.

Чинопоследованията бяха предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Край параклиса, който е единствен на територията на София, посветен на светеца, се събраха членове на ръководството, служители и журналисти на националната медия. Сред тях бяха генералният директор на БНР г-н Милен Митев и председателят на Обществения съвет към радиото г-жа Милена Димитрова. Със запалени свещи в ръка работещите в Националното радио се помолиха за душите на упокоилите се техни колеги, немалко от които са си отишли от този свят през последните месеци.

В чест на 89 години от създаването на БНР и храмовия празник, владиката, заменяйки монашеското було с епископска митра, отслужи тържествен водосвет. Той поздрави с празника всички служители и творци на българското радио и благопожела словото, което излиза от техните уста, да бъде като благовестие и да допринесе за добруването на българското общество. „Нека бъдем изпълнени с добродетели, с вяра и сърдечност едни към други, за да преуспеем всеки в своето поприще и в делата, които сме приели по призвание. По молитвите на св. Йоан Златоуст, Бог да ви дава всичко, което е нужно за спасение и вечен живот“ – благопожела още викарният епископ.

Със светена вода бяха поръсени всички дошли да уважат духовното тържество, след което софийското духовенство поръси и множество работни помещения в сградата на националната медия.

Справка:

На 25 януари 1935 г. министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис Трети за утвърждаване Наредба-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост и се основава т. нар. Българско национално радио. Сред първите излъчвания на новата официална медия е живото предаване на цялата литургия от храм-паметника „Св. Алескандър Невски“.

Параклисът „Св. Йоан Златоуст“, в двора на БНР е построен по завета на Сирак Скитник – първият директор на радио „София“. Полагането на основния камък е извършено на 28 август 2006 г. от Знеполския епископ Йоан, тогава все още архимандрит и протосингел на Софийската света митрополия, сега Варненски и Великопреславски митрополит. Строителните работи започват по настояване на г-жа Поля Станчева, тогава генерален директор. Малкият храм е завършен и осветен на 29 май 2008 г. Стенописите в него са дело на Йордана Коева, която ги рисува още като студентка в Художествената академия в София, специалност стенопис. Посветен е на св. Йоан Златоуст, който е велик проповедник на Христовото благовестие.
+++

Св. Йоан Златоуст е велик св. Отец и вселенски учител, пламенен и изкусен проповедник, църковен писател, ревнител на правата вяра и богоблагодатното църковно пение. Роден е в гр. Антиохия около 347 г. в семейството на заможни родители. Баща му Секунд заемал висока длъжност в сирийската войска, а майка му Антуса била образована и известна с благочестието си антиохийска християнка. Получил образованието си в родната му Антиохия – сирийската Атина, славеща се със своите училища и в същото време една от главните подпори на християнството на изток. Учители му били прочути с учеността си антиохийци и образованието, което получил, било възможно най-доброто за времето на отиващото си вече езичество. Първоначално св. Йоан станал адвокат, но впоследствие Божият промисъл го отклонил от светското поприще. Вдълбочавайки се в християнската вяра, той предпочел монашеско житие и прекарал шест години в пустинножителство, две от които в строго постническо уединение. Обогатен вече с духовни познания и аскетически опит, бъдещият вселенски светител се върнал в света, за да поеме своя нелесен, но благодатен път в служба на Църквата, като най-напред – в презвитерско служение, огласял с красноречивите си проповеди Антиохийската църква. Тези проповеди станали и причина да бъде наречен Златоуст. През 398 г. бил възведен за архиепископ на царстващия град Константинопол.

Властимащите намерили различни „поводи“ за обвинения, вследствие на което светият Златоуст бил изпратен на заточение в арменското село Кукуз, а две години по-късно била издадена нова заповед – да бъде преместен в град Питиунт, на източния бряг на Черно море. В продължение на тримесечното си пътуване св. Йоан бил жестоко измъчван. Предал Богу дух в градеца Комон (или Комана), не достигайки до мястото на заточение. В същия ден – 14 септември (Кръстовден), св. Йоан отслужил последната си Литургия, причастил се със св. Тайни и умирайки, изрекъл паметните и поучителни за нас думи: „Слава на Бога за всичко“. Част от мощите му – свещената глава на светия архипастир, днес се пази в лаврата „Св. Атанасий” на Св. Гора и се излага на поклонение редом с главата на великия музикоучител и протопсалт – българина св. Йоан Кукузел.

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Чества се на 13 ноември, на 27 януари – Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст, и на 30 януари – Деня на св. Три Светители, заедно със св. Василий Велики и св. Григорий Богослов

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 327

Skip to content