Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 26 януари 2024 г.

DSC04493

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Пред Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и Светия и Велик Синод на Вселенската патриаршия на 25 януари бе избран и наречен за митрополит на Мексико архимандрит Иаков.

На празника на Свети Григорий, архиепископ Константинополски, Богослов, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий за своя предшественик Вселенския патриарх Григорий VII (управлявал от 6 декември 1923 година до 17 ноември 1924 година). Вселенският патриарх Григорий VII е дал Томос за автокефалия на Светата църква на Полша и е основал Митрополия на Княжествата, както и Архиепископията на Австралия, които тази година празнуват своята стогодишнина.

***

На 26 януари 2024 година, на 94-годишна възраст почина най-възрастният епископ на Руската православна църква – архиепископ Анатолий (Кузнецов). С благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил починалият епископ ще бъде погребан в историческия некропол на Московската духовна академия, който се намира в Троицко-Сергиевата лавра. Вечна и блажена памет!

***

Близо 9 милиона евро годишно е държавната субсидия за Грузинската православна църква. Държавната субсидия се отпуска като компенсация за репресиите срещу Грузинската православна църква от времето, когато Грузия е част от Съветския съюз. През 2002 година между държавата и Грузинската църква е сключено конституционно споразумение, което наред с другите въпроси определя източниците на финансиране на Православната църква в страната. Те са „доброволни дарения, приходи от бизнес, инвестиции, безвъзмездни средства, помощи, други доходи, получени по реда на действащото законодателство“, но също и пряко финансиране от Министерството на финансите, като размерът на държавна субсидия се актуализира всяка година. Най-голямото увеличение е след Руско-грузинската война (през 2008 година), когато субсидията за църквата е увеличена три пъти. От 2012 година държавата започна да субсидира със същите мотиви еврейската, ислямската, арменската и римокатолическата общност в страната. Приблизително 85% от населението на Грузия определя себе си като православни християни, което възлиза на около три милиона души.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 530

Skip to content