Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 27 януари 2024 г.

421574986 758884449621824 4013112455258791808 n

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В седмицата за единение на християните, която от 1968 година се празнува в периода от 19 до 25 януари в цяла Европа, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, съпровождан от Негово Високоблагоговейнство иконом професор доктор Иван Иванов, отговорен за българските православни общини и мисиите в Италия и Малта, направи архипастирско посещение на Южна Италия. Посещението бе по инициатива на Българската Православна Църковна Община „Свети Седмочисленици“ в Рим с цел обгрижването на българите и в тази част на Италия, задълбочаване на диалога с Католическата църква и другите християнски конфесии, проучване на възможностите за сътрудничество в социалната, образователната и културна област.  По време на посещението си митрополит Антоний и отец-професор Иванов посетиха емблематични за християнството места, поклониха се на свети мощи на раннохристиянски светци в Сицилия и в Рим, и осъществиха важни срещи с представители на църковната, политическата, образователната и обществената власт в региона. Най-важните срещи в Сицилия бяха с архиепископаите в страната и ректорите на университетите, както и представители на Ордена „Сан Лазаро“ в Сицилия. Благодарение на дългогодишната и ползотворна обществена дейност сред православните българи в Сицилия и Калабрия, водена от професор Иван Иванов повече от 25 години, на 21 януари тези година беше официално предоставена от страна на Архиепископията на Монреале и с благословението на митрополит Антоний, средновековната църква „Свето сърце Иисусово“ за литургипно ползване от Българката православна църковна мисия „Свети Цар Борис Покръстител“. По повод 10 годишнината от интронизацията на митрополит Антоний, като архипастир на българите в Европа, както и благодарение на неговата успешна мисионерска и обществена дейност той беше удостоен с ордена „Свети Лазар Йерусалимски“.

В Рим, по традиция на 25 януари, Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство покани всички представители на християнските деноминации на тържествена вечерня, председателствена лично от Негово Светейшество Римския Папа Франциск, в присъствието на висши духовници от Православната църква, водени от Негово Високопреосвещенство Италианския митрополит Поликарп от Вселенската патриаршия, на Англиканската църква, водени от Архиепископа на Кентърбъри – Уелби, както и на всички източни патриаршии и архиепископии. Тази година за първи път в това събитие участва и Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, който води делегация в лицето на иконом Иван Иванов, делегати от Западно- и Средноевропейската епархия, настоятелите на общината в Рим и гости. Митрополит Антоний се срещна както лично с Папа Франциск, така и с важни прелати от Светия Престол, благодарение на които Православния български диоцез в Западна Европа може да използва храмове и имоти, за реализиране на богослужебната и пастирката дейност, като основна мисия сред православните българи в чужбина.

***

В събота на 27 януари, в патриаршеския храм във Фенер за празника на връщане мощите на свети Йоан Златоуст, архиепископ Константинополски, бе отслужена света Литургия, на която предстоеше Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей. По древна традиция образът с иконата на светеца и патриаршеският жезъл бяха положени на патриаршеския трон, а светите му мощи, върнати преди 20 години (през 2004 година) от Рим, бяха изложени за поклонение пред трона.

***

На 27 януари 2024 година, се отбелязват 80 години от пълното освобождение на Ленинград от фашистката блокада по време на Великата Отечествена война. По този повод Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил посети Санкт Петербург. Предстоятелят на Руската православна църква взе молитвено участие в панихидата и положи венец на паметника „Мать-Родина“ на Пискаревското мемориално гробище.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 787

Skip to content