Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 29 януари 2024 г.

53492685826 1c7fe72e26 o

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 28 януари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, оглави архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив. В съслужение с епископа бяха: архимандрит Максим, иконом Лазар Георгиев – председател на храм „Свети Георги“ в столичния квартал Горубляне, свещеници от Софийска епархия, храмово духовенство и дякони. Литургичните песнопения изпълниха митрополитският хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев и протопсалт професор Йоáнис Папахрóнис на дясната певница и училищен хор на Музикалното училище в град Катерѝни, Гърция, с диригент г-н Лáзарос Цорбацѝдис – на лявата. Преди началото на богослужбата Преосвещеният епископ Арсений пострига Николай Ненов от Пазарджик за четец на Българската православна църква, а след това го ръкоположи за дякон. В края на Литургията епископ Арсений се обърна към Божия народ с проповед, посветена на литургийното евангелско четиво за брачната трапеза. Накрая викарният епископ преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

***

Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ обявява прием за учебната 2024 – 2025 г., за ученици, завършили 7. клас, и за двугодишен паралелен курс след средно образование. Семинарията разполага с голям и красив парк, богата библиотека, удобни учебни кабинети, компютърни и интерактивни зали, фитнес център и спортни игрища. Освен задължителните общообразователни предмети изучават се: музика, източноцърковно пеене, латински и гръцки, както и западни езици. Допълнителни занимания по иконопис, дърворезба, пиано, компютърни науки и други. Учениците са стипендианти на Светия Синод на БПЦ и могат да живеят на пълен пансион. Срок на кандидатстване и изпит за приемане: до 6 юли 2024 г. от 12:00 ч.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 28 януари председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний, който с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил беше на работно посещение в Сирия, взе участие в Патриаршеска света Литургия в Дамаск. Богослужението бе оглавено от Негово Светейшество Патриарх на Антиохия и целия Изток Йоан Десети.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий оглави Патриаршеска света Литургия в църквата „Свети Александър Невски“ в Белград.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 364

Skip to content