Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 30 януари 2024 г.

1 4

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

И тази година с особена тържественост бе отбелязан празникът на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст в академичния параклис на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“. Божествената св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който бе в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ст. ик. Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство при Академичния параклис, ст. ик. Михаил Михайлов, протойерей Сава Кокудев, иконом проф. д-р Иван Иванов и протодякон Димитър, дякон Ангел и дякон Александър-Лука. Проповед за празника произнесе четвъртокурсникът Васил Дечков, а в края на богослужението митрополит Киприан отправи послание към декана и преподавателите в Богословския факултет и ги поздрави с празника. Доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет, също поздрави митрополит Киприан и благодари за духовните грижи, които архиереите от Св. Синод полагат за преподавателите и студентите в богословската ни школа. Песнопенията на богослужението бяха изпълнени от мъжкия хор на катедралния храм „Св. Неделя“. В края на светата Литургия бе изпято многолетствие за Българския патриарх, Св. Синод, както и за преподавателите, студентите и деканското ръководство на факултета. Празничният ден продължи с лекция от 11:30 ч. в Аулата на Богословския факултет на СУ, като тази година тя бе изнесена от гл. ас. д-р Полина Спирова и бе на тема: „Иисус Христос като Учител: Опит за педагогически прочит на евангелския текст“. По решение на поместните православни църкви денят на св. Три светители се чества от 30-те години на ХХ век като патронен празник на духовните училища, институти и богословски факултети, а самите велики архиереи – като небесни закрилници и духовни покровители на всички православни духовни школи.

***

Жителите на сливенското село Панаретовци събират средства за градеж на православен храм. Досега там никога не е имало църква. Идеята за изграждане на храм в селото не е нова, преди 15 години е имало също подобна инициатива. По думите на Даниел Илиев, кмет на селото, това е била основната цел в предизборната му програма и в края на миналата година е направена първа стъпка – избрано е църковно настоятелство, както и име на бъдещия храм –  „Въздвижение на Светия Кръст Господен“. В края на миналата седмица е открита и банкова сметка за набиране на средства. Богоугодното начинание е с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол. На 15 януари 2024 година Сливенският епархийски съвет е одобрил новоизбраните църковни настоятели.

***

На 28 януари, в храма на патриаршеското подворие на Московския и цяла Русия патриарх в България, бе отслужена света Литургия оглавена от протойерей Владимир Тишчук, в съслужение с протойерей Алексий Максименюк и свещеник Серафим Желев. След Литургията бе отслужен молебен пред мощите на свети Серафим Софийски.

***

За празника на светите трима велики йерарси, на 30 януари, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи архиерейска света Литургия в храм „Света Троица“ Ловеч.       

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В понеделник, на 29 януари, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей отиде в Бююкдере на Босфора, където се поклони в римокатолическия храм „Санта Мария Драперис“. Поклонението в храма бе по случай терористичния акт извършен на 28 януари сутринта, по време на неделната меса. Патриархът проведе разговор с монсеньор Масимилиано Палинуро, на когото изрази съболезнованията и съчувствието на Вселенската патриаршия.

***

На родния си остров Крит Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори отслужи патриаршеска света Литургия.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий взе участие в тържеството по случай „Славата“ на Преосвещения Зворнишко-Тузланския епископ Фотий.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 482

Skip to content