Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 1 февруари 2024 г.

ad2567605cd5d0f21414fb343dda3038

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

С богослужение започна празникът на светите Трима светители в храма „Св. Евтимий, патриарх Търновски“ на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Литургията отслужиха протойерей Марин Маджаров и протойерей доктор Добромир Димитров. Присъстваха професор доктор Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет, преподаватели и студенти. Празникът продължи с лекция на отец професор доктор Людмил Малев на тема „Българската православна църква на границата на две епохи (30-50 година на XX век)“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с 15-годишнината от интронизацията му.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий прикани духовенството и вярващите да се присъединят към кампанията за доброволно кръводаряване, организирана от Червения кръст на Сърбия и Института по кръвопреливане в неделя на 4 февруари. Тази хуманитарна акция ще се проведе от 10:00 до 14:00 ч. в храм „Свети Сава“ във Врачар и други храмове в Белград.

Негово Светейшество патриарх Порфирий се срещна с делегация на Департамента за извънредни ситуации на Министерството на вътрешните работи, ръководена от господин Лука Чаушич, помощник-министър и началник на сектора. Разговорът премина в приятна и конструктивна атмосфера, бяха обсъдени противопожарната защита на манастирски сгради, храмови комплекси и обекти от особено значение за Сръбската православна църква. Патриархът благодари на институцията на сръбската противопожарна служба за добрата воля, като заключи, че с добре обмислен и хармонично координиран план, с общи усилия могат да се постигнат ценни резултати за радост на всички. За спомен от визитата гостите подариха на патриарх Порфирий най-новата противопожарна каска, която носят членовете на почтената, отговорна и изключително взискателна пожарна служба.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 150

Skip to content