Продължете към съдържанието

В град Земен бе отбелязан празникът Сретение Господне

14.03

На 2 февруари Православната църква чества големият Господски и Богородичен празник Сретение Господне. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, в храм „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена архиерейска света Литургия.

От десетки години празникът Сретение Господне е тържествено отбелязван в град Земен. Жителите на града отправят особена молитва за живота, здравето и преуспяването на децата и на подрастващото поколение, тъй като в миналото е имало период, в който много деца от града незнайно са умирали.

Тази година св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, ставрофорен иконом Димитър Миланов, предстоятел на храма, иконом Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Даниел Сираков.

Клиросното пеене бе огласено от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, и псалт Емил Първанов.

Молитвено участие в богослужебните последования взеха кметът на Община Земен г-н Михаил Златанов, г-жа Росица Плачкова, заместник-кмет на Община Кюстендил, г-н Васил Николов, дарител на храмовете в околията, както и много местни християни, изпълнили храма с молитва за благословение на своите семейства и рожби.

След отпуста на св. Литургия епископ Исаак произнесе слово за празника и поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Епископ Исаак пожела на присъстващите Божие благословение, здраве, духовни сили, достойно житие, радост и духовни успехи, за възрастване в православната вяра и придобиване на добродетели, за спасение и удостояване с вечните и нетленни блага. „Радвай се, благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашият Бог, Който просвещава стоящите в мрак… Тази църковна песен пее днес Църквата Христова, защото Христос Бог дойде в света за да просвети човеците, да просвети всички нас, да ни изкупи от смъртта, да ни очисти от греха и да ни направи синове на светлината. Той се роди от Девицата и праведния Симеон Го прие в своите обятия. Това бе още едно свидетелство, че Се е родил в света обещания Спасител, Който разпръсна мрака и просвети намиращите се в мрак“ – отбеляза епископът – „Нека да бъдем достойни в нашите дела, да се стараем да живеем праведно, както е живял праведният Симеон, да се украсяваме с добродетели, за да се представим и ние пред Бога в чистотата, която Той желае от всеки един от нас, и без страх да кажем: „Сега отпускаш Твоя раб Владико, според думата Си смиром…“.

След това по традиция бе отслужен и водосвет за здраве и благословение на жителите на Земен и общината.

Накрая бе изпято и многолетствие за Светейшия Български патриарх Неофит, за православния български народ и всички присъстващи.

Текст: йеродякон Вартоломей

Снимки: Ангел Младенов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 862

Skip to content