Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 2 февруари 2024 г.

DSC 0727 scaled 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

В дните 29 и 30 януари Неврокопска епархия почете тържествено празника на свети Три Светители, велики архиереи – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, и на свети благоверен цар Петър Български. По повода Неврокопската митрополия бе организирала два концерта с участието на ученици от Музикалното училище в град Катерини, Гърция. На следващия ден Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим оглави празнична архиерейска света Литургия в църквата „Света Троица“, в Банско. Песнопенията бяха изпълнени от хор „Йеромонах Неофит Рилски“ към Неврокопска митрополия и от учениците на Музикалното училище в Катерини с техния ръководител господин Лáзарос Чорбаджѝдис. В края на Литургията митрополит Серафим отличи с офикия „протойерей“ отец Георги Хаджигеоргиев, енорийски свещеник при храм в гр. Банско и председател на църковните настоятелства при храмовете „Свети Георги“, в село Места и „Свети Николай“, в село Обидим, Разложка духовна околия.

***

На 2 февруари, когато светата Църква отбелязва празника „Сретение Господне“, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши чин на обновление след ремонта на храма и възглави архиерейска света Литургия в храм „Успение Богородично“ в град Батак, Пещерска духовна околия. В съслужение с Владиката бяха: Смолянският епископ Висарион – втори викарий на митрополита, архимандрит Максим, протойерей Димитър Семерджиев – председател на храма, свещеници от Пловдивска епархия и митрополитският протодякон Илиян Александров. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Преди началото на Литургията митрополит Николай пострига Ангел Балабанов, Мариян Станков и Димитър Станков от Батак за четци на Българската православна църква. Десетки верни християни дойдоха от ранни зори в храма и молитстваха заедно с духовниците в тайнството на светата Литургия, благодарейки и възхвалявайки Бога за срещата си с Него. На богослужението присъстваха кметът на Община Батак господин Георги Харизанов, председателят на Общинския съвет господин Димитър Балабанов, бившият кмет господин Петър Паунов, държавни и общински служители, общественици. Владиката се обърна към всички с боговдъхновено слово, в което разказа за срещата на дивния Божи угодник свети Симеон с Богомладенеца. В края на богослужбата митрополит Николай отличи с офикия „иконом“ енорийския свещеник Димитър Семерджиев. „Достоин!“ – отекна силно и радостно в храма. След това всички присъстващи заедно се отправиха на тържествена лития до старинния храм „Света Неделя“, където се поклониха пред мощите на българските свети мъченици от многострадалния Батак, отдали живота си за Христовата вяра след ужасяващи, нечовешки страдания и изтезания. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

В храм „Света Троица“ в Ловеч бяха отслужени тържествени архиерейски Литургии за празниците „Свети мъченик Трифон“ на 1 февруари, и „Сретение Господне“ на 2 февруари. Празничните богослужения бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

***

На „Сретение Господне“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави архиерейската света Литургия в Казанлъшкия манастир „Въведение Богородично“. По време на службата владиката въдвори монахиня Магдалена Каменова за игумения на светата обител. Архиереят ѝ пожела здраве, мъдрост и благоденствие.

***

На 2 февруари, в катедралния храм на Русе бе отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в съслужение с Преосвещения Главиницки епископ Макарий, викарий на митрополита и свещенослужителите при храма.

***

Празникът „Сретение Господне“ бе отбелязан в катедралния храм на Силистра „Свети апостоли Петър и Павел“ с архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иаков.

***

С добро начало стартира „археологическата година“ за Бачковския манастир. Бяха намерени нови части от първоначалните църкви на манастира. В района на параклиса „Свети мъченици Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ – покрити с орнаменти и елементи най-вероятно от олтарната преграда на Бакуриановата църква и интересна колона, също с фигурална украса, в подножието на Клувията. Последното може да се приеме като потвърждение на мненията за почитането на местността още по време на предосманския период на манастира. Има записи запазени в писмата на дон Аморе Море от Третия кръстоносен поход.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 1 февруари, Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей предстоя на света Литургия по повод почитане паметта на свети мъченик Трифон, в храм „Рождество Богородично“ в Константинопол.

На 2 февруари, Негово Светейшество патриарх Вартоломей, оглави съборна архиерейска света Литургия за празника „Сретение Господне“ в патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер. По време на Литургията бе хиротонисан за митрополит на Мексико избрания и утвърден от Светия и Велик Синод на Вселенската патриаршия – архимандрит Иаков.

***

Град Каламáта бе посетен от Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II, който оглави патриаршеската света Литургия по повод празника „Сретение Господне“. Последва тържествено литийно шествие с чудотворната икона по централните улици на града, в което участваха хиляди поклонници, водени от Александрийския патриарх.

Негово Светейшество Александрийският Папа и патриарх бе гост в гръцката телевизия Pemptousia TV (Пемптýсия ТВ), патриархът говорѝ за личността на Свети Нектарий и връзката му с Александрия, като очерта влиянието, което светецът оказва не само върху него, но и върху цялото Православие. Той говорѝ и за актуални проблеми, свързани с мисионерството, руската инвазия в Африка, както и за еднополовите бракове.

***

На 1 февруари 2024 година цялата Руска православна църква молитвено отбеляза 15-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Във всички църкви и манастири бяха отслужени молебни за Предстоятеля на Руската църква, избран през 2009 година. В този знаменателен ден Негово Светейшество патриарх Кирил отслужи Божествена света Литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. След Литургията предстоятелят на Руската църква бе поздравен от множество епископи, духовници, държавни и обществени дейци. След поздравленията в храма, в криптата на катедралата се състоя тържествен прием.

***

Генералният съвет на община Букурещ реши иконата на Свети Димитър Нови, покровителят на Букурещ, да бъде поставена на герба на столицата. Общинските съветници одобриха замяната и изменението, с който образът на Свети Димитър Солунски, ще бъде заменен с този на Свети Димитър Басарбовски (Нови), покровителят на Букурещ. На новия герб „Свети Димитър Нови, покровителят на Букурещ“, е изобразен в червен щит. Облечен в монашески одежди, с покрита глава – знак на благочестие и смирение. Вляво на герба е изобразена в умален вид Патриаршеската катедрала с три кули и преддверието, по автентичния модел на катедралата, в която се съхраняват мощите. Тъй като светецът е и пастир, но и закрилник, в дясната си ръка е представен с жезъл във формата на буквата „Т“.

Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил поиска през 2022 година свети Димитър Нови, закрилникът на Букурещ, да бъде представен на герба на столицата. През 2024 година се навършват 250 години, откакто честните му мощи са пренесени в Букурещ, приети от румънския митрополит Григорий Втори и поставени в митрополитската катедрала. Свети Димитър Нови, покровител на Букурещ, се празнува на 27 октомври, а тази година ще бъде почитан и на 13 юли, датата на пренасяне на честните му мощи в Букурещ.

***

Бившият архиепископ на Америка Димитрий навърши 96 години. Архиепископът е роден в Солун на 1 февруари 1928 година. Завършва Атинското богословско училище през 1950 година и приема монашество в манастира „Свети Сѝли“ в Петрáки. Ръкоположен е за дякон на 6 ноември 1960 година от епископа на Кернѝцис Хризостом, а за презвитер през 1964 година. На 17 септември 1967 година е ръкоположен за титулярен епископ на Брестѐнис, викарий на Атинската архиепископия. Хиротонията беше извършена от архиепископа на Атина Йероним I. През 1968 година е избран за митрополит на Атика. На 19 август 1999 година е избран за архиепископ на Америка. През 2002 година е избран за член на Атинската академия. На 11 май 2019 година си подава оставка като архиепископ на Америка.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 233

Skip to content