Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 4 февруари 2024 г.

425610933 1154182725904538 5681365542921372714 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 4 февруари в катедралния храм на Русе „Света Троица“, бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Високопреосвещения Русенски митрополит Наум.

На 4 февруари, в храм „Рождество Богородично“ в село Конево, бе отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В събота вечер, на 3 февруари, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на малкия трон в патриаршеския храм по време на Великата възкресна вечерня.

***

На 4 февруари в неделя, Събор на новомъчениците и изповедниците на Руската църква, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена света Литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ Москва. На този ден се извършва помен за всички починали, пострадали по време на гоненията за Христовата вяра. Възпоменанието на мъртвите е установено с решение на Светия Синод на Руската православна църква от 30 януари 1991 г. въз основа на решение на Поместния събор от 1917-1918 г..

***

В 35 неделя след Петдесетница, на 4 февруари, Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий отслужи Патриаршеска света Литургия в храм „Свети Сава“. След Литургията патриархът дари кръв в енорийския дом на църквата „Свети Сава“ във Врачар, като част от кампанията за доброволно кръводаряване, организирана от Сръбския червен кръст и Института по кръвопреливане.

***

Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним Втори беше на посещение в Солун. Посещението на Негово Блаженство в Солун се състоя по повод откриването на 30 международна изложба за оборудване, консумативи и селскостопанска техника „AGROTICA“, която продължи от 1 до 4 февруари. На 3 февруари архиепископ Йероним се срещна със Солунския митрополит Филотей и бившия Солунски митрополит Антим в сградата на Солунската митрополия.

***

На 4 февруари в деня, когато се чества паметта на свети апостол Тимотей (по стар стил), Негово Високопреосвещенство Савва, митрополит Варшавски и на цяла Полша, поради здравословното си състояние, отслужи трисагий и се помоли за душата на покойния митрополит Тимотей в параклиса на митрополитския дом във Варшава.

Молитва за упокой на душата на покойния митрополит Тимотей бе прочетена по време на неделната Литургия в катедралния храм „Света Мария Магдалина“ във Варшава.

***

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей изпрати поздравителен адрес по Високопреосвещения Халкидонски митрополит Емануил до Негово Високопреосвещенство Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний (не признат от Българската православна църква), по повод 5 години от интронизацията му, на 3 февруари, както и по случай рожден ден на Киевския митрополит. Митрополит Емануил взе участие в съборната света Литургия оглавена от митрополит Епифаний, по време на която бе ръкоположен и нов епископ.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 318

Skip to content