Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 5 февруари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

В следобедните часове на 4 февруари, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий посети децата от Неделното училище при Русенската митрополия, пребиваващи на двудневен лагер в село Кошов. Темата на беседата с малките християни беше за „Свещеното изображение“. Участие в нея взеха също зографът госпожа Стоянка Пенева и господин Евгени Георгиев, уредник в Регионалния исторически музей – Русе. Владиката раздаде на децата лакомства и ги благослови да бъдат здрави и ученолюбиви.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

425991771 764392012404401 4031438324043990285 n

В Неделя на 4 февруари Българската Православна Църковна Община „Свети Седмочисленици“ в Рим и околностите отпразнува тържествено големия празник Сретение Господне. С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний Западно- и Средноевропейски богослужението беше отслужено от иконом професор доктор Иван Иванов, църковен администратор на българските православни общини и мисиите в Италия и Малта, в съслужение със иконом Радослав Трайков от храм „Успение Богородично“ в София. Поводът за съвместното служение на този свят Господски празник бе и поклонническото пътуване по светите места във Вечния град на група православни пелегрини от София, организирани от Поклонническия център на Софийска митрополия. Радостта от срещата с Господа, както праведният старец Симеон „с мир“ беше почувствана най-силно по време на светата Литургия за спасение и мистичното единение с Богомладенеца Иисус Христос. Присъстваха представители от настоятелството на храма в Рим и мисиите в Анцио, Нетуно и Колеферо, много поклонници дошли специално за празника, както и вярващи от Италия, които напоследък, на основание на приятелските  отношения и разбирателство, намират утеха за своите духовни потребности в Българската православна църковна община в Рим. Подготвилите се верни се изповядаха и причастиха със Светите Христови Тайни.

***

На 4 февруари, на празника Събор на новомъчениците и изповедниците на Руската църква, Талинският и на цяла Естония митрополит Евгений отслужи Божествена Литургия в катедралния храм на „Свети благоверен княз Александър Невски“ в Талин. По време на богослужението беше извършена хиротония на архимандрит Даниил (Леписк) за Тартуски епископ, викарий на Талинската митрополия.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий посети Милешевската епархия и Милешевския манастир. Поводът за пристигането на патриарх Порфирий в Приеполе беше отслужването на опело  и погребението на доктор Александър Джокович, родом от Приеполе, който живееше и работеше в Белград. След заупокойната молитва, патриарх Порфирий посети манастира Милешева, където беше посрещнат от Преосвещения Милешевски епископ Атанасий.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 348

Skip to content