Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 6 февруари 2024 г.

4d0216dd51b42ed5c2c6079f426b80c7 1

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Българската православна църковна община в Женева няма свой свещеник, който да служи редовно богослужения всяка неделя и всеки празник. Веднъж в месеца ставрофорен иконом Юлиан Ангелов от Берлин посещава общината, за да извърши богослуженията. Тази година за пръв път отец Юлиан дойде на 4 февруари. С голямо благоговение той отслужи светата Литургия и причасти богомолците. Следващата служба в Женева ще бъде на 17 март.

***

От десетилетия Православният богословски факултет в Белград пази молитвената памет на преподавателите и студентите, прекарали живота си в името на светостта и чиито духовни подвизи и богословски усилия Господ щедро възнагради, а Църквата призна чрез включването им в диптиха на светците. Със света Литургия, оглавена от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий бе отбелязан храмовия празникът на богословския факултет „Свети Йоан Богослов“.

***

Във Висшето духовно училище на остров Халки бе тържествено почетена паметта на свети Фотий патриарх Константинополски. Вечерта в навечерието на празника бе посрещнат в храм „Света Троица“, Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. По време на вечернята оглавена от Преосвещения епископ на Арáвисос Касиан присъства и делегация от римокатолически духовници, водена от професора на манастира Бозе в Италия. На самия празник на 6 февруари, Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на светата Литургия.

***

Около обяд в понеделник на 5 февруари, Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III посети манастира „Свети Кръст Господен“, чийто игумен е архимандрит Матей. По време на посещението си патриархът инспектира работата по изследвания на манастира.

***

По повод 50 годишнината след турската инвазия от 1974 година и 34 години от последния път, когато Светият пояс на Пресвета Богородица беше посрещнат в Кипър, в понеделник на 5 февруари 2024 година, с голяма тържественост отново бе донесен Светият пояс от Светогорския манастир „Ватопед“. Светинята бе посрещната на старото летище на Ларнака. Реликвата ще остане в Кипър до 1 март и ще обиколи митрополитските храмове в Констанция, Лимасол, Пафос, Тримитундос, Тамасос, Китио, както и някои други области на Кипър. При посрещането на Светия пояс, архимандрит Ефрем, игумен на Ватопедския манастир на Света Гора – Атон бе награден за почетен гражданин. Стотици вярващи се стекоха за да посрещнат Светия пояс и да се поклонят получавайки благословение от Света Богородица.

***

На 5 февруари, Департаментът на полицията и граничната охрана на Република Естония официално уведоми Талинския и цяла Естония митрополит Евгений, че му е отказано удължаване на разрешението за временно пребиваване. Представители на отдела връчиха на митрополит Евгений уведомление и решение за отказ за подновяване на разрешението му за пребиваване в Църковното управление. На 6 февруари епископ Евгений напуска Естония. Преди да си тръгне, предстоятелят на Естонската православна църква се обърна към своето паство с прощални думи.

***

На 6 февруари в Успенския манастир на Пентѐлис, както всяка година, бе отбелязана паметта свети Фотий Велики, Константинополски патриарх, който е и патрон на Светия Синод на Гръцката архиепископия. След Божествената Литургия, която бе оглавена от Високопреосвещеният митрополит на Спарта – Евстатий, се състоя заседание на Светия Синод с професорите от Богословските училища в Атина, Солун и от Висшата църковна академия на Атина. На тазгодишното тържество лектор беше госпожа Кириакýла Пападимитрѝу, професор по Нов завет в катедрата по социална теология и християнска култура на Богословското училище на Аристотеловия университет в Солун, на тема: „Блясъкът на древния свят под светлината на свети Фотий. Преселване и преобръщане на класическата култура в християнска“.

***

Турция наближава финалните етапи от превръщането на манастира „Хóра“ в джамия и за първата му ислямска молитва. Молитвата е планирана да се състои на 23 февруари. Решението за превръщането на манастира „Хóра“ в джамия беше обявено от турското правителство през август 2020 г. По това време църквата-музей беше прехвърлена на администрацията на службата по религиозните въпроси по заповед на Реджеп Ердоган. Решението на Ердоган предизвика реакции от гръцкото правителство, Европейската комисия и ЮНЕСКО. Въпреки тези възражения процесът на преобразуване продължи напред. Първоначално построен през 534 г., манастирът „Хора“ е една от най-старите исторически забележителности в Константинопол. Тя е превърната в джамия през 1511 ., заедно със Света Софѝя, след падането на Константинопол. Манастирът „Хора“ е служил като джамия в продължение на 434 години, докато не е преустроен като музей през 1945 г. с министерски указ. През 2019 г., Държавният съвет на Турция постанови, че министерското решение от 1945 г., което определи сградата като музей, е незаконно, проправяйки пътя за превръщането ѝ обратно в джамия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 320

Skip to content