Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 7 февруари 2024 г.

20240203 095750

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Икона с вградени мощи на света Петка има вече централният храм „Свети Николай Чудотворец“ в Ямбол. Светинята пристигна на 3 февруари и десетки миряни дойдоха в църквата, за да се поклонят пред нея. В най-голямата ямболска православна църква това е втората икона със свети мощи, след тази на свети Николай Чудотворец. Новата икона бе тържествено внесена в храма от архиерейския наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий, заедно с енорийските свещеници отец Стоян, отец Жельо и отец Георги. Изработена е с дарения от миряни и поклонници. Дело е на иконописци от иконографското студио „Димчовски“.

***

Започна подготовката за храмовия празник на единствената църква на името на свети Харалампий в Петричка духовна околия. Църквата се намира в село Рибник и е построена преди 40 години с дарения. За предстоящия празник на 10 февруари, когато православната църква чества паметта на свещеномъченик Харалампий, е предвидена празнична Литургия и курбан. По традиция всяка година тържественото богослужение е предстоявано от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Посланието на Светия Синод на Гръцката църква относно законопроекта за въвеждането на граждански брак на еднополовите двойки беше прочетено в неделя, на 4 февруари, във всички храмове в Гърция. „Църквата не може да приеме хомосексуалния брак“, се казва в посланието. Законопроектът за еднополовите двойки насърчава, според Светия Синод, „премахването на бащинството и майчинството и превръщането им в неутрално настойничество. Църквата не може да приеме всичко това, защото би предала своята мисия“, се казва в него. Видимо в отговор на заявлението на премиера Кириáкос Мицотáкис, че държавата приема законите самостоятелно, а не заедно с църквата, както е било в миналото, от Светия Синод заявяват, че „Църквата нито съ-управлява, нито е в опозиция на управлението“, но при все това църквата има дума в гръцкото общество и тя трябва да бъде уважавана.

***

Игуменът и монашеското братство на православния манастир в Буххаген, Германия, който е част от Българската Западно- и Средноевропейска епархия, отправя призив за подкрепа. От три години там монасите с помощта на доброволци и дарения строят манастирски храм. Сега спешно трябва да се съберат около 30 000 евро за материали за покрива на храма.

***

На 5 февруари в община Извоареле, окръг Телеорман, Румъния, се състоя честване на първата годишнина на местното българско сдружение „Български извори“. Населеното място Извоареле е населено почти изцяло с българи, преселили се във Влашко по време на османското владичество над българските земи, но съхранили и до днес своя език и традиции. Честването започна в местния храм „Свети Николай“, където беше отслужена света Литургия от енорийския свещеник отец Валентин Нетку, заедно с протойерей Кирил Синев – представител на Българската православна църква в Букурещ, както и протойерей Михаил Михайлов от село Шуменци, Тутраканско. Някои от песнопенията и ектениите бяха изпълнени на български език. След службата честването продължи с зарязване на лозите. Молитва за благословение на зарязването беше прочетена от отец Кирил, след което домакини и гости на събитието символично зарязаха лозови насаждения и опитаха специалитети и вина от региона. Почетни гости на събитието бяха господин Георги Наков – депутат в Румънския парламент, представител на българското малцинство в Румъния, Огнян Илиев – първи секретар и представител на Българското посолство в Румъния, представители на български общини в Румъния: Търговище, Бълени Сърби, Банат, Букурещ. Сред гостите бяха Антон Кънчев – председател на Федерацията на Българската общност в Румъния, Любомир Николов от Демократичния съюз на българите в Румъния, писателката от Извоареле Мария Посту и други. От България гости имаше от Русе и от тутраканските села Шуменци и Белица.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий присъства на церемония в сградата на Югославската кинематека по повод отбелязването на 148 години от съществуването и работата на Червения кръст на Сърбия.

***

На 6 февруари, в Центъра за православна култура „Свети свети Кирил и Методий“ във Варшава се проведе 17-ата Национална конференция на методическите съветници и инспектори по обучение на религия-православие. Конференцията започна с молебен в академичния параклис, след което всички се срещнаха с Високопреосвещения митрополит на Варшава и цяла Полша митрополит Сава.

***

Група православни християни от митрополията на Австрия – Екзархия на Унгария и Централна Европа към Вселенската патриаршия, извършиха шестдневно поклонническо пътуване до манастири, църкви и други исторически места в Кипър. Групата бе водена от Негово Високопреосвещенство митрополита на Австрия и екзарх на Унгария и Средна Европа – Арсений. На 7 февруари всички бяха радостно посрещнати от Негово Блаженство архиепископа на Кипър – Георгий III.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Снимка: БТА

Visits: 550

Skip to content