Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 9 февруари 2024 г.

agiasma ag xaralampous 1536x864 2

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 9 февруари, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей отслужи празнична вечерня в памет на свети Харалампий, в параклиса при аязмото в двора на Вселенската патриаршия във Фенер. Аязмото се намира от южната страна на Патриаршията, между Патриаршеския дом и библиотеката.

***

Канцеларията на Светия Синод на Румънската православна църква изпрати изявление в петък относно предложението за издигане на архиепископията на Тóмис в ранг на митрополия.

Искането на Архиепископията на Тóмис да стане митрополия беше обсъдено и отхвърлено на заседанието на 4 и 5 март 2003 година от Светия Синод на Румънската православна църква, председателствано от патриарх Теоктист. През последните две години Негово Преосвещенство архиепископ Теодосий неколкократно поиска от членовете на Светия Синод издигането на Томишка архиепископия в ранг на митрополия да бъде отново включено в дневния ред на Синода, като в тази връзка имаше няколко исторически аргументи, културни и социологически. Всеки път Светия Синод отговаряше, че според Устава за устройството и функционирането на Румънската православна църква една митрополия се състои от две, три или повече епархии, а техните йерарси заедно образуват митрополитски синод. Тъй като никоя епархия, съседна на архиепископията на Тóмис, не желае да стане част от бъдеща митрополия, Негово Преосвещенство Теодосий яростно настоява само епархията, която той управлява, да стане митрополия, по модела на някои митрополии в България, като по този начин нарушава уставният ред на Румънската православна църква, който в момента не предвижда съществуването на почетни митрополити, без митрополитски синод. Ето защо нарушаването на църковния устав и нарушаването на мира в живота на Църквата и обществото чрез прояви на бунт, недисциплинираност и обществен натиск ще бъдат включени в дневния ред на бъдещото заседание на Светия Синод.

***

На 8 февруари 2024 година, по случай 101 годишнината от трагичната кончина на приснопаметния митрополит Георги убит на 8 февруари 1923 година, Негово Високопреосвещенство митрополитът на Варшава и цяла Полша – Сава, отслужи панихида на гроба на архиерея който се намира в криптата на храм „Свети Йоан“ във варшавския квартал Вола. На богослужението присъстваха местни духовници и енориаши.

***

На 9 февруари 2024 година, Негово Високопреосвещенство Ростислав митрополит на Чешките земи и Словакия отпразнува 10 години от избирането и интронизацията си в Прешов, Словакия избран през 2014 година.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 257

Skip to content