Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 12 февруари 2024 г.

426179048 783615760477370 5999673440848562083 n 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 4 февруари, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил отслужи света Божествена Литургия в катедрален храм „Свети Димитър Солунски“, във Видин. На този ден се навършиха 6 години от избора на Драговетийския епископ Даниил за Видински митрополит. Духовната радост бе двойна, защото по време на светата Литургия, след Великия вход, митрополит Даниил ръкоположи в свещенически сан дякон Благовест Борисов, дългогодишен възпитател в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. Митрополит Даниил пожела многолетно и благодатно служение на новоръкоположения свещеник, да има благоговение към Светинята, да пази вярата неопетнена, такава каквато ни е предадена в Светата Православна църква, с любов и усърдие да извършва обязаностите на свещеническото служение.

***

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил отслужи архиерейска света Литургия на 11 февруари, в храм „Свети Георги Победоносец“, град Вършец.

***

На 11 февруари Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи архиерейска света Литургия в съборния храм „Успение Богородично“ в град Попово.

***

На 12 февруари, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иаков отслужи заупокойна архиерейска света Литургия в храм „Свети Георги Победоносец“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 10 февруари се изпълниха 12 години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Антиохийския и на целия Изток патриарх Йоан X. Патриарх Йоан е ръкоположен за дякон през 1979 г., а за йеромонах през 1983 г.. На 24-ти януари 1995 г. е избран за викарен епископ, а след това става и игумен на патриаршеския манастир „Свети Георги“, който под неговото ръководство се превръща в духовен център. От 1981 г. до 2008 г. той изнася лекции в Баламандската духовна семинария в Ливан. През различни периоди на своето служение той е бил и ректор на духовното училище. На 17 юни 2008 г. е избран за митрополит на Западна и Цернтрална Европа. Интронизиран е за Антиохийски патриарх на 10 февруари 2012 г. в Дамаск.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи Патриаршеска света Литургия в Далматинската епархия.

***

На 11 февруари 2024 година, по случай годишнина от кончината на митрополит Василий, Негово Високопреосвещенство Сава, митрополит Варшавски и на цяла Полша, отслужи панихида над гроба на своя предшественик.

***

Министерството на правосъдието на Литва пристъпи към признаване на Екзархията на Вселенската патриаршия в Литва, която постанови, че тя отговаря на изискванията за регистрация на юридическите лица като една от деветте традиционни религиозни общности, базирани на литовското законодателство. Начело на Екзархията ще бъде йеромонах Юстин Кивилло.

***

Негово Светейшество Александрийския и на цяла Африка Папа и патриарх Теодор Втори отслужи архиерейска света Литургия в храм „Възнесение Господне“ в Нигерия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 365

Skip to content