Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 15 февруари 2024 г.

0N7A5418 1024x683 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 13 февруари в Руския културно-информационен център се проведе среща на тема „Лесно ли е да правиш добро в съвременния свят“. На разговора бяха поканени настоятелят на Патриаршеското подворие на Руския патриарх в София протойерей Владимир Тишчук и председателят на храм „Възкресение Христово“ в кв. Челопечене свещеник Николай Пенев, председателят на Съюза на българските журналисти – Снежана Тодорова и директорът на фондация „Устойчиво развитие за България“ – Станка Шопова. За участие в дискусията дойдоха ученици от училище към посолството на Руската федерация в България и училище №12 в София. Отец Владимир благодари на организаторите на събитието за поканата да участва в разговора и отговори на въпросите на участниците за значението на добрите дела в ежедневието на всеки. По време на обмена на мнения беше обърнато специално внимание на практическата възможност за извършване на добри дела от съвременните ученици.

***

На 14 февруари по случай празника на Ивайловград с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи молебен за благоденствието на града и просперитета на жителите му на площад „Тракия“. След това по стара българска традиция архиереят заряза за урожай и изобилие засадената наблизо лоза – символ на прочутия с вината си лозарски край. Епископ Арсений поздрави присъстващите с празника на града от името на епархийския митрополит Николай, като благодари на кмета на Ивайловград г-жа Диана Овчарова за отношението ѝ към светата Църква и подкрепата, която оказва в поддръжката и стопанисването на храмовете на територията на Общината, благопожелавайки ѝ успехи в нейното нелеко обществено служение.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Заседанието на Светия Синод на Александрийската патриаршия ще се проведе в патриаршеския манастир „Свети Георги Победоносец“ в Стария Кайро в трите дни от 15 до 17 февруари. 15 месеца след последното заседание и важните решения, които бяха взети през ноември 2022 г., Светият Синод се събира отново с дневен ред, включващ, изборите на нови архиереи, дискусии и представяне на доклади.

***

Негово Светейшество Антиохийският и на целия Изток патриарх Йоан X, проведе телефонен разговор с Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий, в който подчерта изключителната задача на църквите да бъдат в единомислие и единство и необходимостта за засилване на диалога между Православните Поместни църкви.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий замина за САЩ, където ще престои от 16 до 21 февруари, в съответствие с решението на Светия Архиерейски Събор на Сръбската православна църква от 21 декември 2021 г. В САЩ ще посети Църковно-училищната община в Ню Йорк и катедралния храм „Свети Сава“. В неделя, 18 февруари, от 09:00 ч., Негово Светейшият ще отслужи св. архиерейска Литургия в катедралния храм в Манхатън. По време на посещението патриархът ще проведе няколко работни срещи, свързани с продължаването на реконструкцията на катедралата и енорийския дом в Ню Йорк, които пострадаха от пожара на Пасха през 2016 г.

***

На 13 февруари, Негово Високопреосвещенство Сава, митрополит на Варшава и цяла Полша посети столичния храм „Света София“, където се запозна с довършването на ремонтните дейности по храма. В момента е завършен монтажът на мозайката на външните стени на църквата.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 136

Skip to content