Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 16 февруари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 16 февруари 2024 г. се навършват 152 г. от избора на Видинския митрополит Антим за пръв Български екзарх – 16 февруари 1872 г. Видинският митрополит и Български екзарх Антим I е роден в град Лозенград през 1816 г. През 1837 г. приема монашески постриг на Света гора, Атон – в Хилендарската света обител, където, редом с монашеския подвиг, се запознава и със свето-Паисиевата История славянобългарска. Образованието си получава в прочутата богословска школа на Вселенската патриаршия на остров Халки, след което продължава образованието си в Одеса, а в 1856 г. завършва и Московската духовна академия. Там е и ръкоположен за йеромонах – лично от Московския митрополит Филарет. С архимандритско достойнство е удостоен от Вселенска патриаршия, след което е назначен за преподавател в Халкинската школа, а за известно време е и неин ректор. В 1868 г. е определен от Патриаршията за Видински митрополит, но скоро отхвърля зависимостта от Фенер, за да се влее в първите редици на радетелите за възстановяване на българската църковна независимост. След учредяването на Българската екзархия, през 1871 г. е един от участниците в Първия български църковно-народен събор, а на 16 февруари 1872 г., след оттеглянето на Иларион Ловчански, е избран за пръв Български екзарх. Подпомогнат от Екзархийския смесен съвет и от Светия Синод, той бързо урежда административните въпроси, като отблъсква всяко посегателство върху православието. Полага изключителни усилия и за обединяване на разпокъсания ни народ. Помага на революционните среди от Букурещкия и Гюргевски комитет. Морален изпит за него е Априлското въстание, 1876 г., след което той застава пред Високата порта, начело на 12-членна делегация, в защита на жертвите на терора. Изиграва изключително важна роля за насочване на европейското обществено мнение към страданията на българския народ. Все в тази връзка пише и до всеруския император Александър II, който, след като прочита писмото му, описващо кървавите събития в България, просълзен резолира: „България да бъде освободена“. Обявен за враг на Османската империя, той е свален от екзархийския престол на 17 юни 1877 г. и заточен в Анкара, Мала Азия. Освободен от заточението през март 1878 г., бившият екзарх се завръща триумфално в Родината си, посрещнат навсякъде по пътя си радушно и с благоволение, за да оглави отново Видинската митрополитска катедра – вече в пределите на новооснованата Българска държава. На 1 декември 1888 г. – екзарх Антим I се упокоява в Господа, а признателна България издига мавзолей в престолния му град Видин, където и до днес намират вечен покой костите на този велик духовник.

***

На 16 февруари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий освети реставрирания дърворезбован оброчен кръст, поставен в двора на Русенската митрополия. Разпятието беше подарено на владика Наум през 2014 г. от Община Кирнодж, Румъния, по случай избирането му за Русенски митрополит. През 2024 г. на кръста се направи цялостна реставрация и освежаване от майстора-дърводелец Венелин Колев.

***

По решение на Светия Синод на БПЦ-БП синодалният Културно-просветен отдел обявява: Национален конкурс „Петдесетница – Съшествието на Светия Животворящ Дух“ – 2024 в следните категории:

Изобразително изкуство,
Литература (поезия и проза),
Фотография и информационни технологии,

В Конкурса могат да се включат деца от 3 и 4 група на детските градини и ученици от 1 до 12 клас. Творбите трябва да са посветени на православния християнски празник – Петдесетница и свързания с него празник Свети Дух. Краен срок за изпращане на конкурсните творби: е 15 април 2024 г. Статутът на конкурса предвижда, след изтичане на конкурсната изложба, творби от раздели „Изобразително изкуство“ и „Фотография“ и „Информационни технологии“ да участват в благотворителна разпродажба със социално-милосърдна насоченост към деца в нужда. Вдъхновение и благословен от Бога успех на всички малки и големи участници в конкурса на светата ни Църква, посветен на Светия Дух!

***

Студенти от катедра „Реставрация“ на (НХА) – Националната художествена академия, участваха в международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи. Семинарът се проведе със съдействието на Фондация „Балканско наследство“. Лектор бе д-р Николаос Сарис, водещ реставратор в Националната библиотека на Гърция в Атина. Основната част от лекциите и практическите занятия се провеждат в структури на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ – главно в сградата на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, където семинарът се координира от реставратора д-р Румяна Дечева. Друга част от занятията се провеждат в Университетската библиотека, както и в Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 8 февруари Министерството на правосъдието на Литва регистрира нова религиозна структура – екзархия, която ще бъде подчинена на Константинополската (Вселенска) патриаршия. Така в страната официално ще бъдат признати две православни църкви: една към Вселенската патриаршия и съществуващата епархия на Московската патриаршия в Литва. Новата религиозна общност има десет духовници и планира в близко бъдеще да сформира ръководни органи. Сега тя се ръководи от естонския свещеник Юстинус Кивилоо, който проведе първата си служба в Литва в началото на януари 2024 г. Останалите свещеници преди това са служили в РПЦ: шестима в Литва, двама в Беларус и един – в Русия. През 2022 г. Вилнюски и Литовски митрополит Инокентий отстрани от служение петима свещенослужители, а Вселенския патриарх Вартоломей ги възстанови и прие в своя юрисдикция. През март 2023 г. патриарх Вартоломей посети Вилнюс и подписа споразумение с литовското правителство за създаването на Екзархия на Вселенската патриаршия в страната. В Литва има 105 хиляди православни вярващи, повечето от които са рускоезични. Православните християни са смятани за една от деветте традиционни религиозни общности в страната.

***

image2 1 1

На редовното си заседание от 15 февруари, Светият Синод на Александрийската патриаршия се събра в древния манастир „Свети Георги Победоносец“ в Стария Кайро, под председателството на Негово Светейшество Александрийския и на цяла Африка Папа и патриарх Теодор II, и обсъди избора на нови епископи, както и щетите, които са нанесли на местните епархии действията на така наречената „руска екзархия“ в Африка. В рамките на три дни Александрийският Синод избра и наследник на починалия през миналата година Нигерийски митрополит Александър, а заседанието завърши в събота, когато Църквата отбелязва паметта на свети Теодор Тирон и съответно имен ден на сегашния патриарх. На заседанието си александрийските архиереи представиха доклади за степента на руското проникване в епархиите си към днешна дата. Докладите съдържаха сведения за всеки руски клирик, влязъл и действал незаконно в епархията, за африканските и други клирици на патриаршията, присъединили се към руския разкол, както и за незаконно окупираните от руснаците църковни имоти на патриаршията.

Светият Синод реши:

Приема оставката на митрополита на Бурунди – Инокентий по здравословни причини,
и не приема оставката на митрополита на Кирѝния – Атанасий.

Също така Светият Синод взе решение за:

– възстановяването на Светата митрополия на Кесарѝя,
– преименуването на Светата митрополия на Триполи (в Северна Африка) на митрополия на Либия,
– преименуването на църковната провинция Ботсвáна на епархия на Габорóне и Ботсвана,
– разделянето на митрополията на Бурунди и Руанда на две епархии,
– постоянното присъединяване на епархията на Мозамбик към епархията на Замбия,
– създаването на епархия в Дзýмба и Южен Судан,
– създаването на епархия в Бенѝн и Тóго.

***

На 15 февруари, по стар стил, Йерусалимската патриаршия отбеляза празника Сретение Господне в патриаршеската и манастирска църква „Св. св. Константин и Елена“. По този повод бяха отслужени тържествени Богослужения, оглавени от Негово Високопреосвещенство архиепископа на Константѝнис – Аристарх. По време на Божествената света Литургия в храма пристигна Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети. След Литургията се проведе патриаршеско литийно шествие около храма.

***

На 15 февруари Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий оглави патриаршеската света Литургия за празника „Сретение Господне“ в храм „Въведение Богородично“ в белградския квартал Сеняк.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 479

Skip to content