Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 17 февруари 2024 г.

428447399 783803490447902 6328590658825657002 n 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 17 февруари се изпълниха 40 дни от кончината на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. По този повод в Катедралния храм „Свети Димитър Солунски“ в град Сливен бяха отслужени архиерейска заупокойна света Литургия и панихида, както и трисагий при гроба на приснопаметния митрополит, намиращ се в двора на благолепния храм, до олтарната му част. Заупокойните богослужения бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, в съслужение с множество духовници от епархията и страната. Митрополит Йоан припомни в своето слово богатия на много трудове, жертвоготовност и молитви живот на блаженопочиналия Сливенски митрополит, изтъквайки, че „това е действително един живот в пълнота, изпълнен с богословско търсене и желание да бъде в полза на човеците“. Архиереят отбеляза, че дядо Йоаникий беше духовно просветен и имаше голям усет за Тайнството на Покаянието (Изповедта). „Той беше много добър, скромен, смирен, богопредан на Църквата човек, митрополит. Богопреданост – това е неговата голяма черта. С благоговение и страх Божи служеше и се отнасяше към хората с такава почит, с такова внимание“, допълни Негово Високопреосвещенство. В заключение на своето слово митрополит Йоан огласи думите на свети апостол Павел до коринтяните: „Затова и усърдно залягаме да Му бъдем угодни, било кога живеем в тялото, било кога го напускаме“. Той заяви още, че за приснопаметния митрополит Йоаникий в пълнота важат Господните думи: „Влез в радостта на господаря си“.

***

На 17 февруари в храм „Възнесение Господне“ в престолния град Русе, бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В късния следобед на 16 февруари в петък, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, пристигна в Ню Йорк. На 18 февруари от 09:00 ч., патриархът ще отслужи света Литургия в катедралния храм „Свети Сава“ в Манхатън и ще проведе няколко работни срещи, посветени на продължаването на реставрацията на катедралата, църквата и енорийската къща в Ню Йорк, които бяха повредени при пожар на Великден 2016 г. С решения на компетентните църковни власти Църковно-училищната община на Ню Йорк и нейната енория временно, с цел преодоляване на проблемите и установяване на църковен ред, бяха поверени на духовната грижа и управление на Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 415

Skip to content