Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в столичния храм “Св. Петка Самарджийска”

IMG 1967

В неделния ден на 18 февруари, в столичния храм “Св. Петка Самарджийска” бе отслужена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, игумен Фотий от Осоговския манастир в Македония, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храма „Св. Петка Самарджийска“, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от ставрофорен иконом Кирил Дидов, известен със своя певчески талант и музикални умения. Многобройното църковно събрание в молитвена тишина съприживя богослужбата, в края на която мнозина се причастиха с Тялото и Кръвта Господни.

По време на богослужбата за четец и свещеносец бе постриган благочестивият мъж Цветан, на когото епископът пожела ревностно служение. След отпуста на литургията Негово Преосвещенство епископ Поликарп се обърна с пастирско слово към присъстващите, като ги настави с поуките от днес четеното св. Евангелие, което благовестеше за силната вяра на една жена. Владиката поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, и благослови множеството боголюбив народ.

От своя страна и от името на храмовото духовенство, настоятелство и енориаши, предстоятелят на храм “Св. Петка Самарджийска” протойерей Георги Спасов благодари на Негово Светейшество и викарния му епископ за духовната радост от благодатната и вдъхновена служба и им отправи благопожелания. След духовната трапеза, отец Георги прикани всички присъстващи да споделят и празнична, веществена трапеза.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 795

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content