Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 19 февруари 2024 г.

53536740785 dcce3d6e25 o 2 scaled e1708361437836

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 17 февруари, в Неделя на Хананейката, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив. По време на причастния епископ Арсений се обърна към верния Божи народ с пастирско слово за неделното евангелско четиво, посветено на Хананейката. По време на светата Литургия Българската православна църква се сдоби с нов свещеник. След Великия вход епископ Арсений ръкоположи за свещеник дякон Красимир Николов. „Достоин!“ – отекна силно и радостно  в храма. Архиереят се обърна с отечески напътствия към новоръкоположения презвитер отец Красимир за достойно изпълнение на свещеническото служение с ревност, усърдие и непоколебимост пред трудностите и изпитанията, служейки всеотдайно на Бога и светата Църква. Накрая Знеполският епископ Арсений преподаде на всички архипастирския поздрав и отечески благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. 

***

На 17 февруари, в Неделя на Хананейката, в село Медковец, област Монтана бе отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. По време на светата Литургия, след Великия вход митрополит Даниил ръкоположи дякон Светослав Иванов за свещеник. В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство се обърна към енориашите със слово върху неделното евангелско четиво. Тържеството приключи с обща трапеза и почерпка организирана от новия свещеник на Видинска епархия.

***

На 19 февруари се навършиха 151 години от обесването на йеродякон Игнатий – Васил Левски. С благословението на  Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи панихида за йеродякона в храм „Успение Богородично“ в Карлово. С епископа съслужиха: иконом Марко Марков – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, храмовото духовенство и свещеници от околията. На Заупокойната молитва присъстваха кметът на град Карлово г-н Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет г-н Доньо Тодоров, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, командири и офицери от 61-ва Стрямска бригада, представители на местната власт, общественици и христолюбиви воини. Знеполският епископ Арсений се обърна към всички с възпоменателно слово за живота на Васил Левски. След заупокойното последование епископ Арсений, заедно с кмета и обществениците се отправиха към центъра на града, където гражданите и гостите на Карлово се бяха събрали да поднесат венци в знак на почит пред паметника на националния герой.

***

„151 години от студения февруарски ден на 1873 г., когато бесилото прекършва мъченическия земен път, но това не е край, а начало. Много верни синове и дъщери на майка България ще осъзнаят, че истинската свобода може да се постигне с обединени усилия и осъзната саможертва. Трябва да жертваме всичко, дори и себе си! Родолюбецът отдал всичките си качества за народното дело, монахът, изпълнил завета на първите Апостоли за любовта, която всичко претърпява и никога не отпада. Идеологът на българската свобода, мъченикът, който зове за братство, равенство и почтеност е величавият ни пример за подражание. Такъв е за народа ни и за всеки нравствено извисен човек от век и половина. Геният на революционната ни борба никога няма да бъде забравен, делото и добродетелите му също ще бъдат винаги над времето. Поклон пред паметта на йеродякон Игнатий Васил Левски – Апостолът на свободата и духовната саможертва“, каза Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан пред признателните старозагорци, след заупокойната молитва на общоградския ритуал –  поклонение пред живота и делото на Васил Левски.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 18 февруари, патриаршеският епѝтроп митрополитът на Дéркон Апостол, прие група поклонници от Румъния.

***

На 18 февруари преди три години Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква на заседанието си в храма-паметника „Свети Сава“ в Белград избра Загребско-люблянския митрополит д-р Порфирий за патриарх на Сърбия. Патриарх Порфирий е 46-ият Сръбски патриарх. Интронизацията на новоизбрания архиепископ на Печ, Белградско-Карловически митрополит и патриарх на Сърбия, започна на 19 февруари 2021 г. със съборна архиерейска света Литургия в катедралния храм „Свети Архангели“ в Белград.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 710

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content