Продължете към съдържанието

40 дни от кончината на протопсалт доцент Димитър Димитров

IMG 2072

На 19 февруари се изпълниха 40 дни от кончината на протопсалт доц. Димитър Димитров, дългогодишен диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала, любим музикоучител на поколения богослови, педагог, общественик, допринесъл значително за развитието на българското църковнопесенно изкуство.

Протопсалт Димитър Димитров, роден брат на Българския патриарх Неофит, почина след кратко боледуване сутринта на 11 януари, на 80-годишна възраст.

Панихидата в памет на достойния църковник бе отслужена както и опелото му в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Заупокойното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Светия Синод. Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Кирил Попов, ставрофорен иконом Гоце Христов, протойерей д-р Сава Кокудев, свещеник Николай Пенев и протодякон Деан Коруноски.

Да отправят заедно молитва към Бога за упокоението душата на доц. Димитров се събраха семейството му, диригенти, певци, колеги, приятели, богослови.

Хорът при патриаршеската катедрала, който упокоилия се ревностен църковен диригент толкова обичаше и в продължение на 46 години ръководеше, беше слязъл от хор-балкона и заедно с певци от други столични храмове отпяваше мертвените песнопения.

Със запалени свещи в ръка, многолюдното църковно събрание отправи горещи молитви за упокоението на музикоучителя, певеца и диригента – протопсалт Димитър Димитров.

В края на мертвеното последование отец Кирил Попов се обърна към опечаленото събрание и като отбеляза неговата твърда вяра, смирение и послушание на св. Църква, отбеляза:

„Протопсалт Димитър успя да развие богато обдарения му от Бога талант, и бе полезен не само за семейството си, но и за св. Църква, като радваше всички със своето изкуство. До последния си земен ден той беше в храма и последната литургия, в която дирижираше патриаршеския хор, бе и последният ден на изминалата година…  Нека Бог да го помилва и спаси, което е и целта на човешкия живот! Бог да го прости и упокои!“ – каза още отец Кирил. Той изказа съболезнования към близките на доц. Димитров и изрази надежда той да получи достойно място при Бога.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 899

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content