Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 20 февруари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 18 февруари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и по покана на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Ръмник – Варсануфий, Главиницкият епископ Макарий взе участие в неделното богослужение в старинния храм „Света Троица“ на манастира Козия, Румъния. В дяконски чин архиепископът ръкоположи Стелиан-Адриан. Хиротесията за иподякон извърши епископ Макарий. Манастирът Козия е основан през 1388 г. от влашкия владетел Мирчо Стари, погребан в притвора на храма. Заедно със своя домакин епископ Макарий посети някои от манастирите в епархията и се поклони на светините в тях.

***

На 18 февруари Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света Литургия в храм „Успение Богородично“ в Добринище.

***

На 19 февруари – в деня, когато българският народ изразява признателността си към делото на своя Апостол на свободата – Васил Левски, ученици, преподаватели и служители от Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, водени от ректора – Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, също почетоха паметта на националния ни герой, като поднесоха цветя и венец пред паметника му на булеварда, носещ името на Левски, в центъра на столицата.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

20240218 ِِa 003 1

Нова църква в Йордания отвори врати. Храмът е посветен на „Светите трима Велики архиереи: Василий Великий, Григорий Богослов и Йоан Златоуст“. На събитието присъстваха Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III и принц Гази бин Мохамед, генерален съветник на Негово Величество крал Абдула от Йордания и принцеса Мариам Гази. Църквата на Тримата йерарси е първата църква в Йордания, която носи това име, и се намира в средата на православния център, близо до манастира „Живоприемен източник“, в Йордания. В петък в храма ще бъде отслужена първата Божествена света Литургия в присъствието на официални лица, енориаши и вярващи от различни провинции на Йорданското кралство.

***

По повод една година от влаковата катастрофа в Темпе, на 20 февруари 2024 г. Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним II отслужи трисагий на мястото на трагичното събитие за упокой на душите на загиналите. На 28 февруари, в деня, в който се навършва една година от трагичния инцидент, камбаните на храмовете в местността ще бият 57 пъти в памет на жертвите.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 705

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content