Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 22 февруари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Излезе от печат първият брой на енорийския бюлетин „Вяра и Дело“ на каварненския храм „Свети Георги Победоносец“ за 2024 г. Броят вече достигна до храмовете в България, където го получават и четат. В съдържанието му ще видите следните теми: „Корабът на спасението“, от Главиницки епископ Стефан; „Бяла като сняг“ от Лилия Даскалова; „Чисто“ от Лилия Даскалова; „Първа енциклопедия за православието в България“ от професор Александра Куманова както и други теми. Всички броеве на бюлетина можете да изтеглите от страницата „Вяра и Дело“.

***

Заупокойна света Литургия и панихида, бяха отслужени в памет на отец Никола Пешев Милеков, служил като енорийски свещеник в село Подгоре, Белоградчишко, в годините 1940 – 1944. Богослуженията бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в митрополитски храм „Свети Николай“ в град Видин.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

patriarhul daniel ambasador grecia 2024 13.jpg 1

В сряда, Негово Светейшество Румънският патриарх Даниил прие в патриаршеския дом Нейно Превъзходителство Евангелия Граматика, посланик на Гърция в Букурещ. В началото на срещата патриархът на Румъния отправи приветствени думи. Посланикът благодари за приема и изтъкна централната роля на Румънската православна църква в обществото и приноса на Православието в утвърждаването на духовните ценности. Нейно Превъзходителство подчерта факта, че това е първата дипломатическа мисия като посланик, както и първото официално посещение, което прави след връчването на акредитационните писма в Румъния. Негово Светейшество припомни добрите традиционни отношения между Румънската православна църква и Гръцката църква и подчерта важността на познаването на византийската култура, като общо наследство на двата православни народа.

***

Архиепископът на Атина и цяла Гърция имаше официална среща с новия началник на Генерален щаб на национална охрана – генерал Димитриос Хупис. Генералът благодари на архиепископа за посрещането и отбеляза, че „Въоръжените сили и Църквата са и трябва да бъдат близки“. От своя страна архиепископът поздрави началника с встъпването в длъжност и подчерта, че армията е нашата защита и утеха.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 708

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content