Продължете към съдържанието

Смочевски манастир „Св. Николай Летни“

Адрес: 2641 Смочево

За контакт: иконом Стефан Костов – тел. 0889 666 236

Село Смочево, в близост до което се намира манастирът, е основано през 1348 г., както се потвърждава от хрисовул на цар Иван Шишман, съхраняван в манастирската библиотека на Рилски манастир. През 1450 г. селото е опожарено от турски спахия, а жителите му са избити или откарани в робство.

След Освобождението от турско робство селото е постепенно възстановено. През 1908 г., след поредица от лични трагедии, местен жител получава видение от свети Николай, който му поръчва да издигне параклис на това място, за да спаси последното му дете. Параклисът е построен и постепенно се превръща в място за поклонение и молитва.

В манастира се съхраняват две уникални икони на Свети Николай и Света Богородица, рисувани върху метал. Няма сведения за произхода им, но се смята, че са на над 300 години. Иконите са прочути с чудотворната си сила и множество са свидетелствата за изцеления и чудеса, получени след молитви пред тях.

През 1959 г. двама ловци от Кочериново оскверняват иконите, стреляйки по тях. Според легендата, те са наказани за деянието си – единият умира в мъки, а другият е сполетян от нещастия.

През 2000 г. манастирът е обновен и отворен за посетители.

Visits: 27

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content