Продължете към съдържанието

Съборна архиерейска Литургия в чест на св. Поликарп, епископ Смирненски

IMG 3456

На 23 февруари Православната църква почита паметта на светия свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който е духовен покровител и небесен ангел на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. По този повод, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя” бе отслужена съборна архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Макарий, митрополит на Сидирокастро от Еладската православна църква.

В съслужение взеха участие: Негово Високопреосвещенство Килкиският митрополит Вартоломей от Еладската православна църква, Негово Високопреосвещенство Коринтският митрополит Дионисий от Еладската православна църква, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

Край св. Трапеза, заедно с тях застанаха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Епифаний, протосингел на Полиани и Кукуш (Килкис), архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Стефан от Троянската света обител, протопрезвитер Димитрий от Коринт, проф. иконом Иван Иванов, църковен администратор на Западна- и Средноевропойска епархия за Италия и Малта, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, заедно с цялото храмово духовенство, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, както и десетки предстоятели и свещенослужители на столични храмове и дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в богослужбата взеха йеромонах Моисей от светогорския манастир Ксенофонт, игумения Якова и сестра Максима от манастира в Акритохори, Гърция.

Утринните песнопения бяха изпълнени от църковни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, а литургийните – от хористите на Мъжкия катедрален хор, под диригентството на проф. протопсалт Мирослав Попсавов. Боголюбив народ, монаси, монахини и духовници от епархията, духовни чеда, приятели и гости на епископ Поликарп изпълниха храма и влязоха в радостта на празника. В центъра на храма бе поставена икона и частица от мощите на св. Поликарп, богато украсени със свежи цветя, на които всички присъстващи имаха възможност да се поклонят и получат духовна подкрепа.

По време на свещеническото причащение проповед за живота и делото на св. Поликарп произнесе свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство. Той подчерта, че житието на св. Поликарп ни учи на вяра в Христа, на всеотдайност в делата и на любов, която е жертвоготовна и ни помага всичко да преодоляваме.

В края на богослужбата епископ Поликарп получи многобройни поздравления и дарове за своя личен празник. Приветствие от името на храмовото духовенство, църковното настоятелство на катедралния храм, на Софийския епархийски съвет и цялото църковно изпълнение му поднесе архимандрит Василий, който му пожела „както досега, така и занапред в своето различие да бъдем прекрасен разноцветен букет в нашата Православна църква, като бъдем в единомислие, в радости и с това като истински Христови следовници да радваме Бога с нашите добри дела“.

Епископ Поликарп приветства присъстващото църковно изпълнение с празника на св. Поликарп и изказа благодарността си към свещенослужителите, взели участие, към певците и всички дошли в храма да възпеят Бога и да почетат светия мъченик, „който със своето свидетелство – мъченичество, показа на всички нас как да живеем с Бога и как да бъдем достойни Негови чеда“. Той благодари отново на духовниците от Еладската православна църква за вниманието и любовта, проявени към него, и поздрави всички дошли да влязат в радостта на духовния му личен празник. Епископ Поликарп изказа особена благодарност на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, „който е отец, наставник и баща за всеки от нас“. Дълго време владиката раздаваше нафора, като получаваше поздравления, цветя и подаръци.

Честит и благословен имен ден, Преосвещени владико! За много и благодатни години!

Текст и снимки: Весела Игнатова (1)

Снимки: Димитър Цонков (2)

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 1227

Skip to content