Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия, обновление и офикия в храм „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Трън

20240225 092946 1

На 25 февруари, в Неделята на Митаря и Фарисея, в храм „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Трън бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Неделното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, иконом Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеромонах Тимотей, игумен на Балшенския манастир  „Свети Теодор Стратилат“ и секретар на архиерейското наместничество на Трънска околия, йеромонах Силуан, ставрофорен иконом Гоце Христов, предстоятел на столичния храм „Възкресение Христово“, протойерей Петър Покровски, служещ в храм „Всех Святих“ в Подгумер, протойерей Николай Пешов, председател на храма в Трън, свещеник Михаил Станкович от Брезник, свещеник Харитон Манов от Годечка околия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Преди Литургията бе извършен чина „Обновление на храм“. Епископ Поликарп прочете молитвите за обновление и поръси със светена вода, олтара, храма и народа. В края на Литургията епископ Поликарп офикира протойерей Николай Пешов за „иконом“.

Песнопенията на утринната изпълниха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Грисен Чакъри, г-н Станчо Койчев, а на литургията – хор „Спасение“ при храм „Св. Параскева“ на улица Г. Раковски, с диригент г-жа Нели Трошева.

На службата също така присъстваха кметът на община Трън г-жа Цветослава Цветкова, представители на местната власт и миряни.

След Литургията епископът проповяда за неделята на Митаря и Фарисея. Той разказа за чина „Обновление на храм“, който бе извършен в началото на службата. Относно неделята, когато Църквата е определила да се чете притчата за Митаря и Фарисея в началото на Триода, епископ Поликарп каза: „В днешната неделя навлезе в богослужението книгата „Триод“, която Църквата е определила да се ползва през Великия пост. Първото слово, което Христос ни дава в подготвителните недели преди Поста е притчата за Митаря и Фарисея. Как двама души се молят в храма, как единия казва в себе си, че не е като другите: прелюбодеец, грешник, убиец, крадец, пости два пъти в седмица, моли се, дава десятък според закона. А другият, молейки се казва в себе си: „Господи, бъди милостив към мен грешния!“. Христос казва: „Митарят си отиде по оправдан от Фарисея“. Но не пренебрегва това, че добродетелите на Фарисея не са за отхвърляне, но за предпочитане, лошото при него бе, че беше горделив, с това той загуби всичко. Нека ние предпочетем добродетелите на Фарисея със смирение и добра воля, изпълнявайки Божиите наредби със смирение и радост, и да прегърнем Митаря, да речем в себе си „Господи бъди милостив към мен грешния“, защото смирението е това което окриля и дава благодат. Нека в днешния ден бъдем смирени човеци, благи и за пример, да следваме истината, да бъдем нейни свидетели и с радост, мир и единство в Светия Дух да пребиваваме като едно голямо християнско семейство и достойно да посрещнем дните на светата Четиридесетница“.

В края на проповедта Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела хубави, радостни и благодатни дни. Владиката поздрави новия иконом с офикията и пожела тя да му бъде за смирение, радост и Божие благословение. Отец Николай раздаде нафората на народа, който с радост поздравяваше новия иконом.

Текст: Йеродякон Вартоломей

Снимки: Йоан-Стоян Иванов

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 524

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content