Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 26 февруари 2024 г.

viber image 2024 02 24 22 12 57 690 1200x661 2

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 20 февруари проф. д-р Даниела Илиева, преподавател във Висше училище по застраховане и финанси в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, изнесе лекция на тема „Комуникация и етикет“ пред учениците от единадесети и дванадесети клас в Софийската духовна семинария. По време на лекцията беше разгледана темата за значението на комуникацията в съвременния свят, както и комуникацията като съществен двигател на нашето време, който моделира визията ни за света, т.е. начина ни да възприемаме, да живеем и градим обществото. Учениците задаваха редица въпроси, с което показаха интерес към предложената тема. След лекцията семинаристите благодариха на проф. Илиева за отделеното време. Те споделиха, че намират за изключително полезна информацията и знанията, които са получили.

***

На 25 февруари, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи архиерейска света Литургия в Хаджидимовския манастир „Свети Георги Победоносец“ за „Неделя на Митаря и фарисея“.

На 26 февруари, митрополит Серафим отслужи света Литургия в храм „Свети Лука Симфорополски“ в град Гоце Делчев, по повод честване паметта на свети Серафим Соболев.

***

Навършиха се 74 години от блажената кончина на свети Серафим Софийски Чудотворец – Соболев. По този повод в Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ (Руската църква) от 9:00 ч. бе отслужена Божествена света Литургия. След това в криптата на свети Серафим бе отслужен молебен пред гроба с неговото тяло. Архиепископ Серафим бе канонизиран за светец от Руската и Българската православни църкви на 26 февруари 2016 година.

***

На 12 и 13 март 2024 г., в Синодната палата ще се проведат заседания на Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав. На 13 март в Синодалния параклис „Свети цар Борис-Михаил“ ще се проведе каноническият избор за нов Сливенски митрополит.

***

Изявление на Ловчанския митрополит Гавриил

Длъжни сме да направим следното пояснение пред обществеността за проведеното гласуване за касиране на избора за нов Сливенски митрополит, направено на заседание на Св. Синод на 24 февруари т. г. В гласуването подкрепихме със „За“ касирането на избора, доверявайки се на доклада на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол. По отношение на гласуването на приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити гласувахме с „Против“ и с особено мнение.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил поздрави Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за годишнината от интронизацията му.

До Негово Светейшество, Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх,

„Ваше Светейшество, възлюбени брате и съслужителю в Господа!

Сърдечно Ви поздравявам с поредната годишнина от Вашето възкачване на Българския първосветителски престол. Преди повече от десет години Вие станахте наследник на приснопаметните патриарси Кирил и Максим. През цялото това време вие ​​достойно продължихте трудовете им, проявявайки усърдие за Божията слава и с благоговение, активно се грижите за повереното Ви стадо, просвещавайки Вашите съвременници със светлината на Христовата истина и стараейки се да им дадете добър пример във всичко. В този знаменателен за Вас ден особено се моля за укрепване силата на Ваше Светейшество, за бодър дух, радост и Божия мир, който превъзхожда всяко разбиране“.

С братска любов в Христа,
Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия

***

Председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний изпрати поздравление до предстоятеля на Българската православна църква – Негово Светейшество патриарх Неофит по повод годишнината от интронизацията му.

„Ваше Светейшество,

В деня на 11-ата годишнина от Вашата патриаршеска интронизация, приемете моите най-сърдечни и най-искрени поздравления по случай тази знаменателна дата. Посветил себе си на Господа Иисуса Христа от младостта си, дълги години със смирение и ревност за Божията слава сте се трудил в духовното лозе на Българската Православна Църква, придобивайки искрената любов на Божия народ, както и авторитет сред вашите събратя архипастири. Божият Дух и участниците в Църковно-народния събор благоволиха да Ви изберат на Патриаршеския престол, като Ви повериха съдбата на Българското Православие и възложиха на плещите Ви тежкия кръст на първосветителството. Присъединявайки се днес към изобилно възнесените молитви за здраве и преуспяване на Ваше Светейшество, Ви пожелавам духовни и телесни сили, и всещедра помощ свише във Вашето Патриаршеско служение“.

Със синовна любов в Христа,
Председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний

***

На 25 февруари, в „Неделя на Митаря и фарисея“,  бе отслужена света Литургия в Подворието на Московския и цяла Русия патриарх в София от настоятеля на подворието протойерей Владимир Тишчук, в съслужение с представителя на Православната църква на Чехия и Словакия – архимандрит Серафим (Шемятовски), протойерей Алексий Максименюк и клирици на храм „Свети великомъченик Пантелеймон“ протойерей Димитрий Тухчиев и дякон Александър Морозов. На великата ектения бяха отправени молби за единството на Православната църква и запазването на Църквата от разделения и разколи и за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. След Литургията бе отслужен и благодарствен молебен пред мощите на свети Серафим Соболев.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 268

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content