Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 28 февруари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Мирен протест се проведе на 26 февруари пред сградата на Сливенска митрополия. Присъстващите клирици, епархийски избиратели и миряни искаха да засвидетелстват несъгласието си с касирането на избора за Сливенски митрополит, както и с наредбата, която ограничава избирането на митрополит до тесния синодален кръг. Присъстващите отправят няколко въпроса към членовете на Светия Синод, на които се надяват да получат писмен отговор. Според тях наредбата пряко нарушава Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия, което дава основание на събралите се да изразят мирно и с уважение към ръководството на Църквата ни онова, което християнската им съвест повелява.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Αυστραλια Επίσκοποι 1536x864 1 1

На 27 февруари, Светият и Велик Синод на Вселенската патриаршия във Фенер проведе втория ден от редовните си заседания под председателството на Негово Светейшество патриарх Вартоломей. По доклада на Синодалните комисии относно  проекта за устава на Светата архиепископия на Австралия, представен от архиепископа на Австралия Макарий, Светият Синод реши: „Светата архиепископия на Австралия да се управлява оттук нататък от Светия Синод на Австралийската архиепископия, председателстван от архиепископа, като членове на Синода да са неговите помощни-епископи, преименувани на „областни епископи“, запазвайки поставените им титли.

Светият Синод възстановява и свещеничесикя сан на протйерей Алексей Умински, дългогодишен предстоятел на храм „Света Троица“ в Москва, снет от сан на 13 януари от църковният съд на Московската патриаршия. Светият Синод назначава отец Алексей за свещеник към митрополията на Галия (Франция) в диоцеза на Вселенската патриаршия в Западна Европа.

***

Негово Всесветейшество архиепископът на Константинопол и Вселенски Патриарх Вартоломей Първи, в света Димитрий Архондóнис, е роден на 29-ти февруари 1940 г. на остров Имврос. Началното и средното си образование получава в турските училища. Завършва Висшето богословско училище на остров Халки, през 1961 г., същата година приема монашеско пострижение с името „Вартоломей“ и е ръкоположен за дякон, а веднага след това е призован в редовете на турската армия, където служи две години като офицер. След казармата 23-годишният йеродякон продължава образованието си в Източния институт към Григорианския университет в Рим, Икуменическия институт в Бозе (Швейцария), и в Мюнхенския университет (Германия). През 1972 г. йеромонах (архимандрит) Вартоломей е избран за епископ на Филаделфия и впоследствие митрополит на Халкидон. През 1991 г. след кончината на Вселенския патриарх Димитрий, Светият и Велик Синод на Вселенската патриаршия единодушно избира Халкидонския митрополит Вартоломей за 270-тия архиепископ на Константинопол и Вселенски патриарх. На 29 февруари 2024 г. Негово Всесветейшество навършва 84 години.

***

Негово Светейшество Румънският патриарх Даниил представи дейността на Църквата за 2023 г. на 27 февруари патриархът откри работата на Румънския църковен събор във вторник, представяйки отчета за дейността на Румънската православна църква за 2023 г. в административно-църковен, свещено-богослужебен, пастирско-мисионерски, културно-образователен и социален план.

***

Църковната делегация на Православната църква в Република Северна Македония водена от Негово Високопреосвещенство архиепископ Стефан, въпреки че нямаше официална среща с папа Франциск поради здравословното му състояние, беше приета от представители на ватиканските власти. По време на престоя си във Ватикана предстоятелят на Северно-Македонската Православна църква беше приет от кардинал Курт Кох, префект на Дирекцията за насърчаване на църковното единство.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 262

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content