Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 1 март 2024 г.

large 73b201a33bfda3dff51fd1f75a7c8f1f

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия излезе със становище относно каноничността на процедурата по проведения избор на Сливенски митрополит и изпратената Синодална наредба.

„От достигналите публикувани документи на Светия Синод и намерените нарушения по процедурата на проведения избор, докладвани в заседание на Светия Синод и веднага взетото решение от митрополити-членове на Светия Синод, мисля, че касирането на избора, който е все още в процедура и увереността ми, че обвинението на избирателя за деянието на получилия най-много гласове епископ, е прибързано, недоказано и безотговорно. И още, вината, ако има такава е много строго наказана, която епископът в немилост не заслужава. Ами, ако в съд той докаже и аз го предизвиквам той да повдигне подобен съд срещу клеветника, тогава как Светият Синод ще гледа в очите нашия събрат, за когото Светият Синод толкоз пъти уверява православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е достоен да бъде епископ и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен. Тогава???!!!

Заради това ли няколкото митрополита избързаха да извършат второ безотговорно решение, „като съобрази, че е налице неотложност“ т.е. Хей, дайте по-бързо да действаме, защото, ако отложим  попадналата ни възможност, желанията на тия, които имаха други мераци, няма да се сбъднат скоро. Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори, единият в Светия Синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове, за което поздравявам смелите 42 избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението. А що се касае до Синодалната наредба, която е комунистическа осанка в нашия Устав на БПЦ-БП, Господ да ни пази до следващия Църковно-народен събор, когато нашата Епархия в САЩ, Канада и Австралия ще увери делегатите да се премахне от Устава, защото Задграничната ни епархия зад океана най-много пострада от тези Синодни наредби, които разцепиха единната оригинална епархия на незабравимия дядо митрополит Андрей на три епархии и спомогнаха чрез низвергнатия Кирил Йончев и нашите пратеници чрез Синодалните наредби без избори и Устави да бъдат изпращани и назначавани от Светия Синод в Акронска епархия, а после и в Ню Йоркска и за резерва дори в измислената Детройтска епархия хора неуки за мисионерска мисия. Добре е да се знае, че след назначаването ми за митрополит в Ню Йорк от Светия Синод, поради съдебните американски изисквания в Ню Йорк, аз бях повторно преизбран за законен каноничен митрополит, благодарение на което епархията спечели апелативния съд и защитих имотите ни в Ню Йорк да си бъдат наши, което ни струваше 500 хияди щатски долари. Така че, свещениците ни и особено миряните обезателно трябва да имат право на избор на техните духовни водачи свещеници, епископи и патриарси. Синодните наредби са вредни за духовния ни живот. Светият Синод трябва да разбере това веднъж завинаги и да отмени на следващото си заседание този враг на духовния ни живот в епархиите – Синодните наредби!  Жива църква има там, където има добри енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И как не могат да разберат нашите митрополити, че без активни енориаши-миряни ние сме мъртви. Породеното разграничаване в Светия Синод – Върховното управление, на Българската православна църква и свързаните с него постъпки нанесоха и ще продължат да нанасят тежки щети в църковния ни живот, смущават и ще продължат да смущават клира и православния ни народ, както и цялата ни родна общественост, напразно ангажират труда и средствата на църковните поделения и терзаят душите на христолюбивото ни паство. Поради това сърцата ни са неспокойни, съвестта ни е смутена и като размисляме за делата си все по-уверено търсим начин за пряко изказване на съжаление и винаги сме желали възстановяване на единната българска йерархия с христолюбивото ни паство.

С чувство на смирение молим да произнесем заедно всепобедното „Простено-прости“ и сме с надежда за Вашето братско разбиране и проявена мъдрост, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, членове на Светия Синод, като върнете правата на всички ни в Устава на БПЦ-БП“.

С обич в Христа,

На САЩ, Канада и Австралия – митрополит Йосиф

***

Основаване на църковна община „Въведение Богородично“ в гр. Майнц, Германия

С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и под наслов „По-близо до домът Господен“, на 24-ти февруари 2024 г., когато Православната църква чества Първото и Второто намиране на честната глава на свети Йоан Кръстител, бе отслужена първата света Литургия на български език и бе положено началото на основаването на църковната община „Въведение Богородично“ в град Майнц, Германия. Този исторически момент беляза започването на редовните богослужения на български език и утвърждаването на българската духовна общност в региона. Благодарение на усилията и подкрепата на митрополит Антоний, българската православна общност получава възможността да се събира и да се моли заедно, следвайки своите традиции и вяра. Това събитие е от решаващо значение за запазването на духовната и културната идентичност на българските емигранти в Германия. Преди около година и половина, роденият в Германия адвокат Георг Живков, вдъхновен от своята вяра и любов към родината си, инициира основаването на църковна община „Въведение Богородично“ в град Майнц. Със забележителната подкрепа на местната православна общност това богоугодно дело бързо придоби форма и реализация. Божествената света Литургия бе отслужена от протойерей Васил Бечевски от град Манхайм, който със своето усърдно служение и отдаденост към духовното обгрижване на вярващите, засили връзката между българските емигранти и техния духовен пастир. Службата беше украсена от църковния хор „Света Петка Търновска“, град Манхайм, под ръководството на проф. Добрин Панайотов. Хорът допринесе значително за въздигането на богослужението с възвишените си пения и направи службата още по-вълнуваща за присъстващите миряни. В резултат на гласуване съобразено както с устава на БПЦ, така и с гражданското законодателство на Германия, адвокат Георг Живков бе избран единодушно за председател на църковната община. Г-н Живков се ангажира да работи за благото на общността и да служи на нея с почтеност и отдаденост. Ролята на младият адвокат и председател в управлението на общността е насърчаването на духовно-социалните и културни инициативи, които да я изградят като важен център за българската общност в Майнц. Множество българи от Майнц и региона се стекоха в евангелисткият храм в квартал Мариенборн, който бе предоставен на българската община срещу символичен наем. Специално приветствие към всички присъстващи беше отправено и от евангелисткия пастор и домакин д-р Андреас Бьоше. Почетният консул на България в град Майнц, господин Гар, също уважи с присъствието си Божествената света Литургия и учредителното събрание на църковната община „Въведение Богородично“. Неговото присъствие още повече засили значимостта на събитието и подчерта важността и значението на българската диаспора в Майнц. Това демонстрира също така и неговата подкрепа към българската общност и към религиозните и културни инициативи, които способстват за запазването на нашата идентичност и традиции зад граница.

***

На 1 март 2024 г., по покана на председателя на Русенския окръжен съд г-жа Николинка Чокоева и с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий извърши освещаване на „Синя стая“ за разговор и изслушване на деца, участващи в различни съдебни процеси. Стаята е направена по инициативата „От деца за деца“, в която участват младежи от няколко Русенски училища. Сами са боядисали и изрисували стените на стаята, ушили са пердетата и са изработили специална табела. Епископът поздрави г-жа Чокоева и всички участници в проекта.

***

На 2 март, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи заупокойна архиерейска света Литургия в храм „Света Троица“ в Ловеч. След Литургията бе отслужен акатист към Пресвета Богородица.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В четвъртък, 29 февруари, Вселенската патриаршия бе посетена от Високопреосвещения архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар по отношенията с държавите, който беше топло приет от Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей. На срещата присъстваха митрополит Емануил Халкидонски и архиепископ Марек Солчински, нунций на Ватикана в Турция и Азербайджан. В деня на рождения си ден Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, почете паметта на жертвите на железопътната трагедия в Темпе. Сутринта на 29 февруари, след Божествената Литургия в патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, отслужена от архимандрит Григорий, Главен секретар на Светия и Велик Синод на Вселенската патриаршия, Негово Светейшество отслужи Трисагий за упокоението на душите на 57 души, загинали преди година в Темпе. На богослуженията присъстваха митрополити, епископи, духовенство и миряни от цял свят. На почетно място в храма стоеше и архимандрит Алексий, игумен на Светогорския манастир „Ксенофонт“ и майка Иакова – игумения на манастира „Свети Йоан Предтеча“, край село Акритохори – Северна Гърция. След проповедта на патриарх Вартоломей, бе раздадена нафората и всеки имаше възможността да поздрави Негово Светейшество с 84-тия му рожден ден.

***

В четвъртък, на 29 февруари, се състоя работна среща на Светият Синод на Румънската православна църква под председателството на Негово Блаженство патриарх Даниил, на която бяха взети нови решения. През 2025 г. Румънската църква ще отбележи тържествено 100-годишнината от Румънската патриаршия и тя ще бъде възпоменателна година на румънските новомъченици и изповедници през XX век. Румънската църква е взела решения, някои от които с важно външноцърковно значение, като обявява:

– създаването на Румънска православна епархия на Великобритания, със седалище в Лондон, която ще обгрижва над 1 милион румънски православни християни в тази част на Западна Европа;

– създаването на Румънската православна епархия на Ирландия и Исландия, със седалище в Дъблин;

– благославя, насърчава и подкрепя инициативите на румънските православни общности в Украйна за възстановяване на общението с Църквата-майка, Румънската патриаршия, чрез тяхната правна организация в религиозната структура, наречена Румънска православна църква в Украйна;

– потвърждава, че всички румънски православни духовници и техните пастири от Република Молдова, които се завръщат в Бесарабската митрополия, са канонично духовенство и вярващи и всяко дисциплинарно наказание, насочено срещу тях въз основа на членството им в Православната църква, се счита за нищожно, съгласно Синодалното решение от 19 декември 1992 г.;

– организира от 1 до 31 март 2024 г. кампания на Румънската патриаршия с цел подпомагане за изграждането на жилища в Армения за арменски бежанци в Нагорни Карабах.

***

На 1 март, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ в Московския Кремъл.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 229

Skip to content