Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 2 март 2024 г.

429687418 1172016947454449 2615129056780986969 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 1 март, по покана на председателя на Русенския окръжен съд г-жа Николинка Чокоева и с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий извърши освещаване на „Синя стая“ за разговор и изслушване на деца, участващи в различни съдебни процеси. Стаята е направена по инициативата „От деца за деца“, в която участват младежи от няколко Русенски училища. Сами са боядисали и изрисували стените на стаята, ушили са пердетата и са изработили специална табела. Епископът поздрави г-жа Чокоева и всички участници в проекта.

***

На 1 март 2024 г. в гр. Бяла се проведе тържествена заря-проверка по случай 146 г. от освобождението на града от турско робство. С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум на тържеството присъства Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, заедно с енорийските свещеници в града ставрофорен иконом Георги Стоянов и протойерей Серафим Великов. Слово произнесе кметът на гр. Бяла г-н Димитър Славов. Сред официалните лица бяха бригаден генерал Иван Маламов, обл. управител на Русе г-н Данаил Ковачев, представители на Общинския съвет в Бяла и други. Участие взеха представителни роти от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните. Венец бе поднесен и от името на Русенския митрополит Наум.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Поклонението пред мощите на Свети Димитър Басарбовски в Букурещката архиепископия започва в понеделник, на 4 март. Мощите ще бъдат посрещнати в няколко окръга на архиепископията, след Литургиите в храмовете пред мощите ще бъде отслужено и последованието на Тайнството Маслосвет. Поклонението с мощите на Свети Димитрий Нови, закрилникът на Букурещ, се организира по повод 250-годишнината от пренасянето на неговите мощи в Букурещ. Това историческо събитие е вписано в православния календар и се чества на 13 юли, а първото честване на това събитие ще се състои тази година, когато е предвидена специална литургична програма и литийно шествие с мощите на светеца в патриаршеската катедрала в Букурещ.

***

В четвъртък, на 29 февруари, под председателството на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, се проведе работното заседание на Светия Синод на Румънската православна църква. Тъй като в медиите се появиха различни погрешни информации и спекулации относно решението на Светия Синод на Румънската православна църква относно някои неотдавнашни опити за нарушаване на църковния устав и нарушаване на мира в живота на Църквата и обществото, заявяваме, че Светият Синод реши:

с прискърбие отбелязва отношението на Негово Високопреосвещенство архиепископ Теодосий – на Томис, чрез което един чисто църковен дебат беше изложен на обществеността в изричния смисъл на използване чрез актове на бунт и публичен натиск върху Светия синод;

приема, че съгласно чл. 5, от Наредбата на каноничните дисциплинарни власти и съдилищата на Румънската православна църква, Високопреосвещеният Теодосий, архиепископ на Томис, да бъде санкциониран с писмено синодално порицание (писмено синодално предупреждение) за нарушаване на уставния ред на Църквата и нарушаване на мира в живота на Църквата и обществото, чрез прояви на бунт, недисциплинираност и обществен натиск;

одобрява, че в случай, че Негово Високопреосвещенство Теодосий, архиепископ на Томис, възобнови, като се включи отново в актове и действия, нарушаващи църковния устав и нарушавайки мира в живота на Църквата и обществото, независимо на мотивите, цитирани за това, да бъдат изпратени за преценка на Първата епископска консистория;

припомни факта, че за да се подкрепят някои проекти или желания на епархия и/или архиерей, е забранено да се използват публични демонстрации, които насърчават бунт, неспазване на каноничния и уставния ред на Църквата или създават обществени оказване на натиск върху църковната власт или за предизвикване на безредици в Църквата и обществото;

***

С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и под наслов „По-близо до домът Господен“, на 24 февруари 2024 г., когато Православната църква чества Първото и Второто намиране на честната глава на свети Йоан Кръстител, бе отслужена първата света Литургия на български език и бе положено началото на основаването на църковната община „Въведение Богородично“ в град Майнц, Германия. Този исторически момент беляза започването на редовните богослужения на български език и утвърждаването на българската духовна общност в региона. Благодарение на усилията и подкрепата на митрополит Антоний, българската православна общност получава възможността да се събира и да се моли заедно, следвайки своите традиции и вяра. Това събитие е от решаващо значение за запазването на духовната и културната идентичност на българските емигранти в Германия. Преди около година и половина, роденият в Германия адвокат Георг Живков, вдъхновен от своята вяра и любов към родината си, инициира основаването на църковна община „Въведение Богородично“ в град Майнц. Със забележителната подкрепа на местната православна общност това богоугодно дело бързо придоби форма и реализация. Божествената света Литургия бе отслужена от протойерей Васил Бечевски от град Манхайм, който със своето усърдно служение и отдаденост към духовното обгрижване на вярващите, засили връзката между българските емигранти и техния духовен пастир. Службата беше украсена от църковния хор „Света Петка Търновска“, град Манхайм, под ръководството на проф. Добрин Панайотов. Хорът допринесе значително за въздигането на богослужението с възвишените си пения и направи службата още по-вълнуваща за присъстващите миряни. В резултат на гласуване съобразено както с устава на БПЦ, така и с гражданското законодателство на Германия, адвокат Георг Живков бе избран единодушно за председател на църковната община. Г-н Живков се ангажира да работи за благото на общността и да служи на нея с почтеност и отдаденост. Ролята на младият адвокат и председател в управлението на общността е насърчаването на духовно-социалните и културни инициативи, които да я изградят като важен център за българската общност в Майнц. Множество българи от Майнц и региона се стекоха в евангелисткият храм в квартал Мариенборн, който бе предоставен на българската община срещу символичен наем. Специално приветствие към всички присъстващи беше отправено и от евангелисткия пастор и домакин д-р Андреас Бьоше. Почетният консул на България в град Майнц, господин Гар, също уважи с присъствието си Божествената света Литургия и учредителното събрание на църковната община „Въведение Богородично“. Неговото присъствие още повече засили значимостта на събитието и подчерта важността и значението на българската диаспора в Майнц. Това демонстрира също така и неговата подкрепа към българската общност и към религиозните и културни инициативи, които способстват за запазването на нашата идентичност и традиции зад граница.

***

На 1 март, деня в който се почита паметта на свещеномъченик Ермоген, в  Патриаршеската Успенска катедрала на Московския Кремъл, където се намират мощите на светеца, Негово Светейшество Московският патриарх Кирил отслужи Божествена Литургия. По време на Литургията бе хиротонисан за Нефтекамски и Белебеевски епископ – архимандрит Митрофан.

***

В присъствието на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним Втори, следобед в петък, на 1 март 2024 г., в църквата „Свети Йоан“ беше отслужена тържествена вечерня по повод празника на „Свети Николай“ от Планá. Епископът на Ставропигѝу – Алексий, предстоя на Вечерното богослужение. След вечернята архиепископът бе попитан от журналисти какво мисли Църквата след приемането на законопроекта за брака на еднополовите бракове? Архиепископ Йероним подчерта, че „този въпрос, ще се позиционира в постоянния Свети Синод на Еладската Църква, който ще заседава следващата седмица и ще бъде взето решение“.

***

Светият Синод на Църквата в Република Северна Македония – на свое заседание под председателството на архиепископ Стефан, реши да създаде комисия, която да се занимава със статута на Православната църква в Украйна.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 73

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content