Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 3 март 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 1 и 2 март, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се срещна с духовници и миряни на епархията във връзка с проблемите, възникнали в Сливенска епархия, както и приетата Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити.

***

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи всенощно бдение и архиерейска света Литургия на 2 март (в събота) от 18:00 часа в манастира „Живоприемни източник“, в град Гоце Делчев.

***

090D9C8D338848149C37C127D80BB2FD

На 3 март 2024 г. отбелязахме 146-годишнина от освобождението на България от османско иго. По този повод в София тържествата започнаха с отслужването Литургия, трисагий, молитва за загиналите войни и герои, както и благодарствен молебен. Богослужебните последования бяха предстоявани от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод. След богослужението в храм-паметника „Свети Александър Невски“ тържествата на 3 март продължиха пред Паметника на незнайния войн, където участие взеха: Негово Величество цар Симеон II, премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, кметът на столицата Васил Терзиев, политици и общественици.

***

На 3 март, Неделя на блудния син, в русенската катедрала „Света Троица“ бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий. В края на службата епископът поздрави църковното изпълнение с националния празник на България от името на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и произнесе проповед върху неделното евангелско четиво. По традиция след богослужението на този ден, пред Паметника на свободата в града, се проведе официалното честване на Освобождението на България от турско робство. След приемането на почетния караул и словата на областния управител г-н Данаил Ковачев и на кмета на града г-н Пенчо Милков заупокойна молитва за падналите за Освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужиха Негово Преосвещенство и свещенослужители от Русенска епархия. Поздравително слово произнесе също и епископ Макарий. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични организации и граждани.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 2 март се проведе беседа за Великия пост и бе отслужена архиерейска Възкресна вечерня в храма на Българската православна църковна община „Свети свети Кирил и Методий“ в град Хамбург, Германия. Беседата и вечерното богослужение бяха водени от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

***

Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II прие в сградата на Александрийската патриаршия в Кайро Високопреосвещения митрополит на Лариса – Йероним.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 42

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content