Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 5 март 2024 г.

20240305 104822

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На 3 март, в Неделя на Блудния син, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в храм „Свети Димитър Солунски“ при Архиерейското наместничество в град Кюстендил и благодарствен молебен по повод деня на Освобождението на България от османско иго. Богослуженията бяха оглавени от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В навечерието на 3 март, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети българската православна църковна община „Свети свети Кирил и Методий“ в град Хамбург по покана на отец Яков Щурм и на църковното настоятелство. Той бе придружен от ставрофорен иконом Юлиан Ангелов – духовен надзорник и епархийски съветник на Западно- и Средноевропейска епархия, както и основател на църковната община в град Хамбург. Към празничните богослужения се присъединиха протойерей Йоан Сухоняк от Украинската православна църква към митрополит Онуфрий и отец Илия Шлепегрел от Грузинския православен диоцез за Германия и Австрия към митрополит Герасим. Специално за митрополитското посещение, по покана на отец Яков Щурм и църковното настоятелство, пристигна от Румъния псалтът Раду Габриел – дългогодишен учител по източно църковно пеене. Под неговото музикално ръководство изпълнените песнопения на хористите от енорията и на мъжкия любителски хор „Пса̀ло“ допринесоха за една незабравима молитвена атмосфера. Официални гости по време на архиерейската визита бяха монсеньор Вилм Зандерс, председател на приятелския кръг между католици и православни „Филóксенѝя“ и епископ Хорст Еберлайн от хамбургската римокатолическа архиепископия. Така в съботния ден, в навечерието на трети март, митрополит Антоний поздрави събралия се в храма народ и проведе беседа за предстоящите дни на Светата Четиридесетница – път на покаяние, смирение и молитва. В края на беседата монсеньор Вилм Зандерс отправи поздрав към Негово Високопреосвещенство и покана към владиката и енорията в Хамбург да се присъедини към някоя от бъдещите срещи на „Филóксенѝя“. След вечерното богослужение, което започна непосредствено след беседата в 17:00 ч., в съслужение със ставрофорен иконом Юлиан Ангелов, протоиерей Йоан Сухоняк и отец Яков Щурм,  митрополит Антоний благослови присъстващия народ и проведе разговори с вярващите в непринудена атмосфера. Неделният ден на 3 март започна в сградата на „Великденската Църква“ в гр. Хамбург с възкресно утринно богослужение. Преди началото на светата Литургия за четци и певци бяха постригани благочестивите енориаши Иван Маринов и седемгодишния Максим Молийр. Те, заедно с Георгиос Василиадис, Михаил Киров, Яков Щурм и Пламен Мончев, ще помагат на свещенослужителите в ханзейската енория. В края литургията митрополит Антоний отправи благодарност към присъстващите римокатолически представители и на гостите, дошли да уважат неделния ден. Митрополит Антоний не на последно място отправи благодарност и към младите иподякони, помощниците в олтара и на съслужилите с него ставрофорен иконом Юлиан Ангелов и отец Илия Шлепегрел. Той отправи и специална благодарност към псалтите Раду Габриел, Ася Урсич и към всички хористи с думите на псалмопевеца свети цар и пророк Давид: „Пейте на нашия Бог, пейте; пейте на нашия Цар, пейте“.

***

Представиха проект пред Негово Светейшество Антиохийския и на целия Изток патриарх Йоан X, от комисия, натоварена да наблюдава напредъка на работата, доклад за напредъка по отношение на храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в Антиохия. Представени бяха планове и необходимите разрешителни за реконструкцията на катедралата, която се срути от земетресение. Срещата се състоя на 1 март в седалището на Патриаршията в Баламад, Ливан. По този повод Негово Светейшество изтъкна, че Антиохийската катедрала е била и ще остане историческото сърце на Антиохийската патриаршия и че нейното възстановяване потвърждава, че християнското присъствие е дълбоко вкоренено на Изток. „Нека заедно възстановим храма на Светите апостоли Петър и Павел в Антиохия“, бе пожеланието на патриарха Йоан.

***

На 5 март се проведе редовно заседание на Свети Синод на Гръцката църква, под председателството на Негово Блаженство Архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним II.

Светият Синод реши:

Тазгодишното честване на Неделя Православна, на 24 март, да се проведе в съборния храм на манастира „Свети Безплътни Сили“.

Светият Синод бе информиран за писмото на Негово Блаженство Кипърския архиепископ Георги ΙΙΙ, отнасящо се до навършването на 50 години от турското нашествие на Мегалóнисо.

Бе взето решение за определяне на митрополити, които ще придружат Негово Блаженство архиепископ Йероним, по време на посещението му в Килкис на 21 юни 2024 г., по повод Освобождението на града и по повод 100-годишнината от основаването на митрополията на Полианѝ и Килкис.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 76

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content