Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 6 март 2024 г.

e1e63dfe03976eae6113a634ebf97304 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий относно синодалната наредба за избор на митрополити

Последните дни сърцата ни са изпълнени от голяма духовна тревога, защото настъпи огромно разделение сред вярващите човеци от родната ни света Църква. Намираме се в особено благоприятно време на опомняне, когато се нижат дните на третата подготвителна Неделя към Великия пост. „Църквата е общият дом на всички“, казва свети Йоан Златоуст. Към благоустрояването на този наш общ дом сме призвани всички ние, православните християни, независимо от нашето служение и чин в Богочовешкия организъм. Същият свети отец пише: „Църквата не познава разлика между владика и служител“. Грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честно свещенство и вярващ народ. В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки. Такова едно прибързано решение, което предизвика голямо смущение сред църковния народ, беше приетата на заседанието на Св. Синод на БПЦ-БП на 24 февруари т.г. „синодална наредба“. По нея се произнесоха авторитетни юристи и други специалисти, които констатираха сериозни проблеми с оглед на досегашната практика, на Устава на БПЦ-БП и на държавното законодателство. Стана ясно, че подобна наредба не може да бъде приета и приложена. В името на любовта, мира и единството на Българската православна църква, както и за избягване на всяка съблазън и смут у народа Божи, заявяваме, че оттегляме своята подкрепа за приемане на синодалната наредба. Първият човек, който е влязъл в Рая е бил разбойникът. И първият човек, който отишъл в ада е бил апостол на Христос. И начинът, по който се е случило всичко това, е голям урок за нас. Затова човек никога не трябва да се отчайва или поставя кръст на някой друг. Ние, братята архиереи, трябва да намерим общоприемливо решение, съобразно с Устава на БПЦ, в братско единодушие и за доброто на светата Църква. Призоваваме вярващият народ към усърдна молитва за преодоляване на възникналото смущение и за възстановяване на църковния мир.

***

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил и с любезното гостоприемство на Читалище „Цвят – 1870“, в град Видин, на 5 март  се представи Презентация и концерт от йеромонасите Йосиф и Натанаил, от манастира „Свети Йоан Кръстител“, Уоруик, щата Масачузетс, които споделиха личен опит от досега им с православната църковна музика. На представянето присъстваха и ученици от ПМГ ,,Екзарх Антим I“ от града.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Въпреки поройния дъжд на площадът в най-стария обществен парк в Ню Йорк, „Боулинг Грийн“, се изпълни от българи. И този път националният ден на България беше уважен от кмета на мегаполиса Ерик Адамс, който приветства българската общност с празника и заедно с генeралния консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов издигна трикольора на българското знаме. За първи път кметът на Ню Йорк издаде прокламация, с която обяви 3 март за Ден на българското наследство (Bulgarian Heritage Day), с която признава огромния принос на българската общност в редица сфери на живота в Ню Йорк и отбелязва 3 март 1878 г. като дата на възстановяването на държавността на една нация, която е известна със своята култура, изкуства, природна красота, кухня и биоразнообразие. На събитието присъстваше и Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф. На 3 март, в българския храм „Свети свети Кирил и Методий“ в Ню Йорк бе отслужена света Литургия за Неделя на блудния син, след която и панихида за всички загинали по бойните полета за свободата на вярата и Отечеството, заедно с благодарствен молебен.

***

Сръбският патриарх Порфирий изнесе лекция в студентското общежитие „Карабурма“. По покана на ръководството на Белградския студентски център, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, изнесе лекция пред няколкостотин студенти и преподаватели, които, изпълниха до последното място малката зала на Студентско общежитие „Карабурма“ и с внимание изслушаха лекцията представена от патриарха.

***

Негово Блаженство Румънският патриарх Даниил се срещна в Патриаршеската резиденция с новия посланик на Обединеното кралство – Великобритания и Северна Ирландия в Букурещ Негово Високопревъзходителство г-н Джайлс Матю Портман.

***

На 5 март, под председателството на Негово Високопреосвещенство – Савва, митрополит на Варшава и цяла Полша, се състоя пролетната сесия на Светия Архиерейски събор на Полската автокефална православна църква, посветен на 100-годишнината от автокефалията на поместната Църква, в който взеха участие всички митрополити и епископи.

По време на събора, бяха разгледани писмата на Константинополския, Александрийския и Московския патриарси относно общата православна обстановка.

Беше обсъдено научното и богословско сътрудничество с богословските университети на Кипър и Гърция.

Беше обсъдено сътрудничеството с Конференцията на европейските църкви.

Беше обсъден проектът за честванията, свързани със 100-годишнината от автокефалията на поместната Полска православна църква.

И бе определен град Варшава за място на годишната среща на „Деня на православната младеж 2025 г.“

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 161

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content