Продължете към съдържанието

Столичният кмет Васил Терзиев посети Софийска света митрополия

2024 03 08 03 58 36

На 8 март кметът на София – г-н Васил Терзиев, посети Софийска света митрополия.

Приемът се състоя в сградата на Софийска света митрополия, като на нея присъстваха: Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, Емил Велинов, началник отдел „Протокол“ към Св. Синод, и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

От страна на Столична община в срещата присъстваха: кметът на район „Лозенец“ – г-н Константин Павлов, зам.-кметът на район “Лозенец” г-н Михал Сотиров и г-жа Никол Левакова, старши експерт в Столична община.

Епископ Поликарп приветства новоизбраното ръководство на Столична община от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като благодари за дарението, направено лично от кмета, за строежа на новия храм, посветен на св. Патриарх Евтимий Търновски.

Софийският викарий запозна гостите с проектите, по които работи св. Митрополия за изграждането на нови храмове, енории и неделни училища. Той подчерта, че храмът „Св. Стефан“ в Южния парк се строи изцяло с църковни средства и помоли за съдействие от страна на общината. Запозна кметският екип с проекта за изграждане на Дом за възрастни свещеници, монаси и монахини на територията на храм „Св. Стефан“, както и с работещите от години църковни социални кухни, които благотворително раздават храна на стотици хора.

Кметът г-н Васил Терзиев изрази готовност Столична община да помага при изграждането на храмове и участие в социалните проекти, при които обществото се обединява, като подчерта че ръководството на общината „преди всичко търси общото между хората, а не това, което ги разделя“.

На тази първа среща бе обсъдена и необходимостта от организиране на образователни инициативи, които ще се ползват от деца и ученици и ще допринася за тяхното духовно развитие.

Епископ Герасим запозна столичния кмет с централните имоти на Св. Синод, като помоли за подкрепа при довършителните строителни работи в Богословския факултет. Той прикани към внимателно разглеждане на проекта за площад „Св. Неделя“ и достъпът на автомобили до сградата на Софийска света митрополия и Богословския факултет, както и за ново качествено художествено осветление на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Обсъдени бяха и други проекти, свързани с църковни имоти, на които да бъдат разположени обществени здания и да се ползват съвместно от двете институции. Срещата завърши с паметна снимка, подаръци и благопожелания за успешна съвместна работа.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 234

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content