Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 11 март 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 11 март, Българската православна църква прославя свети Софроний, епископ Врачански, небесен покровител на град Враца. По този повод Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий оглави архиерейска света Литургия в храм „Възнесение Господне“ в престолния град Враца.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

xeirotonia efkarpias1

На 11 март 2024 г. сутринта, се престави в Господа епископ Йеротей, игумен на Светия патриаршески манастир в Астория, Ню Йорк. Епископ Йеротей почина в Пáтра, където е служил няколко години. Роден с името Йоанис Захарис, в Термо, област Трихонидос. Учи богословие в Атинското богословско училище. Ръкоположен е за дякон и презвитер от блаженопочиналия митрополит на Пáтра – Никодим. Служи като протосингел на епархията на Пáтра и като директор на Атониадата на Света Гора. През 2012 г. е назначен за игумен на Светия патриаршески манастир в Ню Йорк. По време на Патриаршеската Литургия на 5 март 2017 г. в храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер е хиротонисан за титулярен епископ на Ефкарпѝя. Вечна и блажена памет!

***

В неделя, на 10 март 2024 г., в катедралата „Света Мария Магдалина“, гр. Варшава, бе отслужена света архиерейска Литургия оглавена от Негово Високопреосвещенство Савва, митрополит на Варшава и цяла Полша.

***

На 9 март 2024 г. председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний, който е на посещение в Ливан с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Рус патриарх Кирил, посети подворието на Руската православна църква в Бейрут.

На 10 март 2024 г. председателят на ОВЦС Волоколамски митрополит Антоний взе участие в тържествата по повод малкото освещаване на храма в Джал Ел Диб, в съслужение с митрополита на Ливанските планини Силуан. Митрополит Антоний оглави чина по освещаването на храма, след което заедно с митрополита на Ливанските планини Силуан и представителя на Патриарха на Антиохия и целия Изток при Патриарха на Москва и цяла Русия Филипополския митрополит Нифон отслужи Божествена света Литургия в новоосветения храм.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 72

Skip to content