Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 13 март 2024 г.

Neofit 3

Съобщение по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

Боголюбиви братя и сестри, на 13 март 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния  Български патриарх Кирил.

Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

С благословението на Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, в учебното заведение бе проведена беседа от йеромонасите Йосиф и Натанаил от манастира „Свети Йоан Кръстител“, Уоруик, щата Масачузетс в САЩ. Отците са американци и се подвизават в манастир, който се намира в диоцеза на Митрополията на САЩ, Канада и Австралия на БПЦ-БП. Те са в България по покана на Видинския митрополит Даниил, който е техен духовен старец. Пред учениците от семинарията те разказаха за живота си в Америка, както и за това как се създава православна света обител в трудните условия, в които се намират. Споделиха личния си духовен опит и описаха нелекия път, по който са стигнали до православната вяра. По време на беседата отците изпяха тропарите на свети Йоан Кръстител и Богоявление на английски език, а учениците изпяха тропара на свети Йоан Рилски на църковнославянски. Семинаристите проявиха голям интерес при срещата с американските монаси и зададоха много въпроси, свързани с духовния живот в Америка и Православната църква там, с християнските деноминации, протестанството и секуларизма, за това как човек открива истинската православна вяра, както и много други, които вълнуваха младите хора. За учениците беше истински духовен празник и ободрение да видят монаси, които се подвизават по всички правила на православното монашество на другия край на света. Те получиха благословение и се снимаха заедно.

***

На 12 март бе изнесен солов концерт от монах Авел, който се проведе в НДК в София, а на 16 март във Фестивалния и конгресен център във Варна. Той представи своята солова програма с говорещото заглавие „Душата знае“. Програмата включваше световни музикални шедьоври от Бах до Мориконе. „Музиката е неразделна част от живота ни. А хубавата музика може да ни вдъхнови за най-доброто, за добри постъпки, за възвишени мисли и дела. Много хора не могат да видят живота си без музика и дори може да се каже, че музиката им помага да живеят. Но какво означава хубава музика? Във всеки може да има свой собствен отговор, защото всички сме различни. Един харесва едно, друг друго. Но обективно, без да накърняваме нечии права и свободи, можем да кажем с увереност, че има лека и приятна музика, която те кара да полетиш, а има тежка, негативна музика, която те потиска. Нека да вземем за пример класическата музика. Въпреки, че не всеки я разбира, тя носи огромен заряд от положителни емоции. Слушайки например шедьоврите на Бах, Моцарт, Бетовен – сякаш се възнасяме над света на смъртните. Да, има произведения, които са по-сложни за възприятие, а има и такива, които са достъпни за всеки. Кой не знае „Турски марш“ на Моцарт или „На Елиза“ на Бетовен? Това е красива музика, достъпна за всеки. Има и прекрасна неокласическа музика, романтична музика, музики, написани за различни филми и превърнали се в шедьоври на световната музикална култура. Слушайки такава музика, мозъкът ни се избистря, мислите ни стават по-чисти, ние ставаме по-добри“ – казва монах Авел.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

С встъпителното слово, произнесено от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, започна своята работа IV международна конференция по религиозна дипломация. Конференцията се организира от Института за външни работи в центъра на Атина към Богословското училище на Националната академия на науките на Атинския университет. В обръщението си Вселенският патриарх подчерта, че отговорът на екзистенциалните проблеми на хората не може да бъде даден без духовен подход. „Четирите древни патриаршии на Изтока са бастиони на ценности и традиции“. „Очевидно е, че съвместното съществуване с други традиции и религии не е било лесно поради възхода на религиозния фундаментализъм“. „Декларацията на Брюксел след терористичните атаки от 11 септември потвърждава градивната роля на религията в света, с цел да донесе мир на света“, подчерта Вселенският патриарх.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, на 11 март в деня на празника на преподобни Прокопий Декаполит, посети катедралния храм на светите апостоли Петър и Павел в Биело Поле.

***

На 12 март, по предложение на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в заседанието на Светия Синод на Руската църква бе взето решение да бъде допълнен и утвърден списък с всички светии, просияли в Москва, и да се допълни именника за честване празника „Събор на всички светии, просияли в Московската земя“.

Също така Светият Синод изрази несъгласие с решението на Румънската патриаршия за създаването на „Румънска православна църква в Украйна“;

Утвърди Зарайския епископ Константин за патриаршески екзарх на Африка;

Взе редица решения относно църковната администрация в някои райони на Запорожка област, включи председателя на Финансово-икономическата администрация сред постоянните членове на Светия Синод;

Утвърди Правилника за Синодалната комисия по иконописта и нейния състав.

В края на заседанието беше отслужена заупокойна молитва за починалите през периода от предишното заседание на Синода епископи в храма „Вси светии, просияли в Руската земя“, в Патриаршеската и Синодална резиденция в Даниловския манастир.

***

Златна монета, изобразяваща Христос и двама византийски императори, беше открита в Норвегия, на почти 3000 километра от Константинопол, където е била сечена преди хиляда години. Това е много рядка златна монета, която е била в обръщение около 1000 г. в града. От едната страна са двамата братя императори, Василий II и Константин ΧΙΙΙ, с гръцки надпис: „Василий и Константин, императори на римляните“. От другата страна, може да се види образа на Христос, който държи Евангелието и думите: „Иисус Христос, Цар на царете“. Предметът е намерен от човек с металотърсач в западната част на полуострова, в район, граничещ с Норвежко море. Монетата е запазена изключително добре. Изглежда почти по същия начин, както когато е била изгубена, коментират от община Инландет в Норвегия. Интересно е обаче как се озова там, някои учени предполагат че е донесена от крал Харалд III, преди да се възкачи на трона през 1046 г. Той е бил член на личната гвардия на византийските императори.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 198

Skip to content